man Model National Știri

Vestea bună a zilei: Parcul din fața Ateneului Român a primit denumirea Grădina Mariana Nicolesco

Parcul din fața Ateneului Român va primi denumirea de „Grădina Mariana Nicolesco!, potrivit unei hotărâri aprobate, marți, de Consiliul General al Capitalei, informează Agerpres.

Este vorba despre spațiul public situat la intersecția dintre Piața George Enescu, strada Episcopiei și strada Benjamin Franklin.

Conform raportului de specialitate, propunerea a venit din partea criticului și istoricului de artă Radu Varia, soțul sopranei Mariana Nicolesco (născută pe 28 noiembrie 1948 la Găujani (Giurgiu) și plecată la Domnul pe 14 octombrie 2022, de Sfânta Parascheva, la București).

„A cântat pe cele mai renumite scene ale lumii, începând cu Teatro alla Scala din Milano, unde a debutat în premiera mondială a operei ‘Le Vera Storia’ de Luciano Berio (1982) și unde apare apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri și concerte, ca și la Metropolitan Opera din New York cu ‘La Traviata’ de Verdi (1978). În anul 1991, distinsa artistă – supranumită Regina della Scala, Regina del Belcanto și Diva Divina – a primit titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului, fiind prima personalitate recompensată cu această distincție”, se arată în document.

La invitația Papei Paul II a cântat la primul concert de Crăciun din Vatican (1993) colinde românești, evenimentul fiind transmis și urmărit de peste un miliard de oameni.

În anul 1994 a oferit Ateneului Român un mare pian de concert Steinway și a comandat în Germania fabricantului original al orgii Ateneului piesele necesare pentru restaurarea acestuia.

A fost distinsă cu Medalia de Aur UNESCO pentru Merite Artistice, cu titlul de Artist UNESCO pentru Pace și cu acela de Ambasador Onorific UNESCO.

„Atribuirea numelui de ‘Mariana Nicolesco’ parcului din fața Ateneului Român va aminti pentru totdeauna legătura acestei personalități unice în marea lume a artei sacre a cântului cu acest templu al culturii naționale”, prevede documentul, citat de Agenția Națională de Presă. Vom reveni cu amânunte în cursul zilei de mâine.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *