man Model National Știri

Istoricul George Damian: Putiniști rău cei de la RAND Corporation, vor negocieri pentru pace. Oameni răi, trebuie incluși rapid pe lista neagră

Vasile Dâncu a fost scos din circulație pentru că a spus că războiul din Ucraina se va încheia prin negocieri Au fost niște zbierete atunci ca la zidurile Ierihonului, iar cine îndrăznește să sugereze că războiul se va încheia prin negocieri este clar putinist și pro-rus și în general un om rău, semnalează istoricul George Damian.

Între timp putinismul și pro-rusismul au cuprins și RAND Corporation din SUA, care recomandă nici mai mult nici mai puțin ca ajutorul american pentru Ucraina să fie condiționat de disponibilitatea Kievului de a purta negocieri cu Moscova.

„For example, the United States could level off aid, not dramatically reduce it, if Ukraine does not negotiate” – spune RAND Corporation. Putiniști toți ăia de la RAND Corporation, oameni răi, trebuie incluși rapid pe lista neagră.

Sunt multe chestii în raportul RAND Corporation, principala idee: un război prelungit nu este în interesul SUA și NATO și trebuie exercitate presiuni asupra Moscovei și Kievului să se așeze la masa negocierilor cât mai repede posibil. În acest moment și în viitorul previzibil nu există perspective pentru o victorie absolută a nici uneia din părți, iar speranțele că se va produce o schimbare de regim la Moscova nu sunt altceva decât speranțe. RAND Corporation sugerează că cel mai probabil viitoarele negocieri vor arăta cam ca în cazul Transnistriei sau celor două Corei. (Eu de multă vreme am spus că avem în față perspectiva unei transnistrizări a Ucrainei, rușii au deja experiența și mecanismele pentru așa ceva la o scară mai mică, acum doar le vor aplica la o scară mult mai mare).

(Implicațiile unei astfel de evoluții la o primă vedere: transnistrizarea Ucrainei înseamnă și perpetuarea problemei transnistrene în Republica Moldova, altfel spus lipsa de curaj a clasei politice de la Chișinău în ultimul an va duce mai departe problemele de partea cealaltă a Prutului – ori poate tocmai asta a fost și planul Chișinăului, menținerea actualei formule – oricum perpetuarea problemei transnistrene se traduce prin amânarea nesfârșită a aderării la UE. Negocierile Kiev-Moscova și ridicarea treptată a sancțiunilor vor reîncălzi supa sleită Berlin-Moscova mai repede decât ne putem imagina, iar Budapesta lui Orban va căpăta o gură de oxigen. Americanii cel mai probabil vor deveni și mai activi în flancul estic al NATO, respectiv Polonia și România. Nu-mi este clar cât de mult va mai dura până se va ajunge la această formulă a transnistrizării Ucrainei, dacă Kievul va mai insista pe încă un an de război ca să ajungă la nivelul de epuizare necesar acceptării negocierilor/ sau dacă Moscova va ajunge înaintea Kievului la acest nivel de epuizare. Nu mai trebuie să menționez că transnistrizarea Ucrainei înseamnă anularea perspectivelor reale de aderare la UE, oricum o amânare pe termen foarte lung.) 

Găsiți tot materialul aici!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *