Eveniment finance Politică Politics Societate

MAI MULTI BANI LA ALOCATII: AVIZE FAVORABILE – Fostul ministru al Justitiei a semnat. Si Consiliul Economic si Social a dat unda verde (Documente)

Avize favorabile de la Consiliul Legislativ condus de ex-ministrul Justitiei, Florin Iordache (foto) si de la Consiliul Economic si Social pentru proiectul de lege care prevede bani in plus pentru alocatia copiilor.

Este vorba despre propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 61/1993 privind alocatia de stat. Proiectul, care se afla in Senat, stipuleaza ca dreptul la alocatie sa se stabileasca inca din prima zi de nastere.

Initiatorii arata ca in momentul de fata, legea prevede ca „dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii”. In expunerea de motive se precizeaza ca beneficiul direct si imediat al unei asemenea modificari este cresterea veniturilor proaspetilor parinti cu o suma de bani consistenta, care este reprezentata de perioada dintre ziua nasterii si ultima zi a lunii respective.
„In realitate, parintii primesc alocatia de stat pentru copii la distanta de doua sau trei luni de la nastererea copiilor, deci cu o intarziere justificata doar de birocratia excesiva a statului, birocratie care izvoraste de aceasta data din lege, prin efectul alin. 4 al art. 6, care mentioneaza in prezent ca alocatia se stabileste incepand cu luna ulterioara nasterii, iar plata se face luna ulterioara depunerii cererii”.

Exemple concrete

Initiatorii vin si cu exemple concrete: un copil nascut pe data de 2 martie beneficiaza de alocatia de stat pentru copii incepand cu data de 1 aprilie, iar parintii sai vor primi alocatia de stat pentru copii – in cazul in care depun cererea in aprilie – abia in mai. Acesta este calculul cel mai optimist, in realitate existand judete in care plata alocatiei de stat pentru copii se face cu o intarziere si mai mare. Astfel, in cel mai bun caz, parintii unui copil nascut pe 2 martie primesc, in numele copilului, banii pentru alocatia de stat in luna mai, iar suma de bani primita nu ia in calcul cele 28 zile aferente lunii martie in care copilul este in viata si are, deci, dreptul la protectia conferita lui prin Constitutie.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *