man Model National Știri

STATUIA LUI MANIU a fost dărâmată cu un excavator la Cluj. Acad. Emil Burzo, finanțatorul monumentului: Sunt șocat! Nimeni nu știe nimic! Peste 10 zile urma să aibă loc acolo comemorarea a 70 de ani de la moartea sa martirică în închisoarea Sighet

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost doborâtă cu excavatorul în urmă cu două zile, din motive pe care Primăria Cluj-Napoca nu le-a anunțat, scrie Cluj24.

Sunt șocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuț Țene (șeful Biroului Învățământ cultură culte sport și societate din Primăria Cluj-Napoca) și a spus că habar n-a avut. Am vorbit și cu arhitectul Ionel Vitoc și mi-a spus că e un proiect european de amenajare și a acelei zone și crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu știe sigur”, a declarat, pentru Cluj24, finanțatorul statuii, academicianul Emil Burzo.

Primăria Cluj-Napoca a doborât statuia lui Iuliu Maniu fără să anunțe pe nimeni, deși în 5 februarie, la 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu erau programate o serie de acțiuni comemorative la monument.

Practic, peste numai 10 zile urma să aibă loc în același loc comemorarea a 70 de ani de la moartea sa martirică în închisoarea de la Sighet.

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost dezvelită în urmă cu cinci ani și a fost construită din banii proprii, peste 70.000 de euro, ai președintelui de atunci al filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo.

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, 5 februarie 1953) a fot deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori premier al României și unul dintre făcătorii Marii Uniri. Și-a dorit să fie îngropat la Bădăcin, dar osemintele sale, ascunse de conducerea închisorii de la Sighet, n-au fost identificate încă, mai scrie sursa citată, Cluj24, care prezintă mai multe fotografii de la fața locului.

ActiveNews a relatat în mai multe rânduri asupra Războului Statuilor care are loc cu precădere în Transilvania, sub pretextul modernizării zonelor cu fonduri europene.

Războiul de tip hortyst-stalinist și-a arătat fața hâdă și la București: Pe 28 decembrie 2022, cu trei zile înainte de Anul Nou (!), a avut loc programată o ședință a Consiliului Local al Sectorului 2 al Capitalei, unde urma să fie aprobată demolarea bustului lui Mircea Vulcănescu. Nu a fost să fie. Bucureștenii și România au câștigat, momentan, o bătălie.

Dar scopul demersului era desprins din istoria neagră a României. La intrarea trupelor horthyiste în Transilvania ocupată, primele victime au fost preoții ortodocși – mulți hăcuiți cu baionetele – și statuile: Ce au făcut ungurii când au intrat în Oradea? Au demolat statuia lui EMINESCU. FOTO cu sculptura distrusă și ce spunea Octavian Goga despre primul bust al lui Eminescu în Transilvania română

La intrarea trupelor de ocupație sovietice în București, au urmat statuile care reliefau Istoria națională – cum a fost cea de la Universitate, a lui I.C. Brătianu și României independente, dată la topit și refăcută cu greu după 70 de ani. Alte zeci și sute de monumente au fost distruse cu barbarie. În Basarabia, au ras totul, după cum se arată în lucrarea recent apărută Războiul Monumentelor.

Războiul Statuilor continuă și azi: Mihai Viteazul la OradeaAvram Iancu la TurdaMihai Viteazul și Istoria României la Sfântu GheorgheEroii Armatei Române la Carei sau Crucea și Martirii ardeleni la Cluj Napoca (atac respins) și Crucea și Eroii Anticomuniști la Deva.

Cine sunt „trupele” care își permit acest nou sacrilegiu astăzi, la 33 de ani de la Revoluție?

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *