Eveniment finance Politică Politics Societate

UNDA VERDE PENTRU INTERZICEREA RECLAMELOR LA PARIURI SI JOCURI DE NOROC – Consiliul Economic si Social si Consiliul Legislativ au avizat favorabil proiectul de lege (Documente)

Consiliul Economic si Social si Consiliul Legislativ au avizat favorabil proiectul de lege care prevede interzicerea reclamelor la pariuri si jocuri de noroc. Este vorba despre propunerea legislativa pentru completarea art.29 din Legea 504/2002 a audiovizualului si pentru modificarea si completarea Legii 148/2000 privind publicitatea.

Potrivit expunerii de motive, unele comportamente reprezinta un factor de risc major pentru populatie raman in continuare neacoperite de legislatia in vigoare. In acesta categorie intra si promovarea comerciala a jocurilor de noroc si a pariurilor, care, mai ales in ultimii trei ani, au inregistrat o crestere semnificativa in grilele programelor de radio si televiziune. Avand in vedere decizia recenta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, potrivit careia dependenta de jocurile de noroc a fost introdusa in categoria bolilor psihice extrem de grave si luand in considerare incidentele tot mai numeroase inregistrate in Romania (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile, pierderea locului de munca, destramarea familiilor, pierderea tutelei copiilor, etc), initiatorii arata ca este imperios necesar ca Legea 504/2002 a audiovizualului sa fie completata, in acest sens.

Tinerii, cei mai afectati

Astfel, se propune ca orice forma de comunicare comerciala audiovizuala pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri sa fie interzisa in Romania.

Facem precizarea ca aceasta propunere instituie interdictie pentru promovarea comerciala (spoturi publicitare) si nu introduce o interdictie pentru domeniul economic al jocurilor de noroc sau al pariurilor. Este important de precizat faptul ca promovarea comerciala agresiva a jocurilor de noroc sau a pariurilor afecteaza negativ, in mod principal, copiii si tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispusi la adoptarea unor comportamente daunatoare sanatatii si vietii lor sociale. De asemenea. Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, gratie modificarilor ulterioare, prevede interdictii exprese pentru publicitatea la tutun, alcool si alti factori care pot dauna societatii. Cu toate acestea, cea mai mare parte a publicitatii stradale din Romania este marcata, in prezent, de publicitatea la cazinouri, pariuri si diferite tipuri de jocuri de noroc, stimuland aparitia adictiilor chiar in randul minorilor. Pentru acest motiv, propunem interzicerea oricarei forme de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri”, se arata in expunerea de motive.

*Cititi aici avizul Consiliului Legislativ

*Cititi aici proiectul

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *