man Model National Știri

Temutele avioane-spion AWACS au ajuns astăzi în România: Această informație vine în întâmpinarea deciziei lui Klaus Iohannis de a participa la consolidarea Flancului Estic, chiar cu riscul de a pune România într-o poziție periculoasă

Aeronavele AWACS din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control au ajuns astăzi în România, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, și vor executa zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței, scrie ȘtiriPeSurse. 

Această informație vine în întâmpinarea deciziei lui Klaus Iohannis de a participa la consolidarea Flancului Estic, chiar cu riscul de a pune România în bătaia armelor. 

Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre”, anunță Ministerul Apărării, informează News.ro.

Instituția a precizat că, pentru a răspunde la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în Flancul Estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă.

„Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței”, a mai precizat ministerul.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, vineri, într-o postare pe Facebook, că aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, ”contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO și, implicit, al României”.

Mircea Geoană a apreciat că „acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informații critice, în timp real, despre orice mișcare tactică și operațională și va sprijini sistemul Alianței de alertă rapidă”.

„Cerul și teritoriul României sunt in deplină în siguranță”, a adăugat Mircea Geoană.

 

O primă aeronavă din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control a aterizat, marți, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. La scurt timp după aceasta au aterizat și celelalte două avioane AWACS. Aeronavele vor executa misiuni din țara noastră în următoarele două luni, potrivit DefenseRomânia.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *