man Model National Știri

Arhiepiscopia Clujului este în doliu: Preotul Morcan Ioan s-a stins din viață. Moartea sa subită a întristat întreaga comunitate ortodoxă din Protopopiatul Huedin

Preotul Morcan Ioan s-a stins din viață zilele trecute, iar Arhiepiscopia Clujului este în doliu.  Acesta era extrem de iubit de credincioșii din Huedin și de colegii săi. Din păcate, moartea sa subită a întristat întreaga comunitate ortodoxă din Protopopiatul Huedin. Acesta era pensionat de curând. 

„Cu regret, vă anunțăm faptul că Preacucernicul Părinte Morcan Ioan, preot pensionar, fost paroh al Parohiei Ortodoxe Române Huedin 1, a trecut la cele veșnice. Slujbele de Priveghi vor avea loc sâmbătă (14 ianuarie 2023) și duminică (15 ianuarie 2023), de la ora 18.00, în Catedrala Moților din Huedin, iar Slujba Înmormântării va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, luni, 16 ianuarie 2023, de la ora 13.00, în Catedrala Moților din Huedin. Preacucernicul Părinte Morcan Ioan s-a născut în data de 20 februarie 1955, din părinții Teodor și Victoria, în localitatea Huedin, județul Cluj.

A absolvit Liceul Teoretic din Huedin și Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, promovând examenul de licență, subiectul tezei fiind Personalități feminine în cărțile Noului Testament. În data de 28 iulie 1979 se căsătorește cu Pașcalău Viorica, născută la 30 septembrie 1956. Au fost învredniciți cu doi copii: Ioan-Horea și Ioana-Marieta. A fost hirotonit diacon în ziua de 7 octombrie 1979, la Cluj-Napoca iar în ziua de 14 octombrie 1979, tot la Cluj-Napoca, a fost hirotonit întru preot, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teofil Herineanu. Începând cu 1 septembrie 1979 a fost numit preot paroh la Parohia Ortodoxă Bologa, Protopopiatul Huedin, iar începând cu 1 mai 1992, a fost transferat la nou înființata Parohie Ortodoxă Română Huedin 3, ulterior fiind transferat la Parohia Ortodoxă Română Huedin 1. A predat Religia Ortodoxă și Limba Latină la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin. De-a lungul activității pastorale a primit mai multe ranguri și distincții: iconom – 1992, iconom stavrofor – 2000, Crucea Arhiepiscopală – 2012, Diploma și Medalia Omagială „Centenarul Protopopiatului Ortodox Huedin” – 2022. Începând cu 1 noiembrie 2022, Preacucernicul Părinte Ioan Morcan s-a pensionat la limită de vârstă. În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Morcan Ioan și tuturor celor care l-au cunoscut un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în ceata slujitorilor din Ceruri.

Înmormântarea părintelui a avut loc astăzi și zeci de preoți l-au condus pe ultimul drum pe acesta. 

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *