Life Lifestyle National Natural plandemia covid-19 Technology

Președinta Comisiei Europene ar urma să fie interogată în ancheta privind contractul cu Pfizer

Mai mulți parlamentari europeni vor să o interogheze pe Ursula von der Leyen (președinta Comisiei Europene) în legătură cu contractul Pfizer pentru vaccinuri, scrie POLITICO.

Eurodeputații care conduc comisia COVID-19 a Parlamentului European au decis să îi ceară Ursulei von der Leyen  să se prezinte fizic în fața grupului, potrivit unei declarații trimise în exclusivitate pentru POLITICO de către președintele acestei Comisii, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt.

Parlamentarii vor să o întrebe pe Von der Leyen despre rolul ei avut în negocierea contractului masiv de vaccinare împotriva coronavirusului, în valoare de mai multe miliarde de euro, semnat în plină pandemie. În perioada premergătoare acestui contract, Von der Leyen ar fi schimbat mesaje text cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

„Uniunea Europeană a cheltuit o mulțime de resurse publice pentru producția și achiziționarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul la transparență totală în privința modalităților în care s-au efectuat aceste cheltuieli precum și negocierile preliminare care au condus la acestea”, a declarat Van Brempt în comunicat.

Până în prezent, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evitat să răspundă la întrebările legate de ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

Nici Ombudsmanul UE și nici Curtea de Conturi nu au reușit să facă lumină în aceste afaceri. Parchetul European, care dispune de puteri juridice care lipsesc celorlalte agenții de supraveghere, a deschis să deschidă o anchetă privind contractele de vaccinare, fără a preciza dacă președintele Comisiei este vizat.

Comisia de COVID din Parlamentul European a analizat afacerea, mai precis al treilea și cel mai mare contract semnat cu Pfizer și cu partenerul său german BioNTech,  audiind până acum atât reprezentanți ai Curții de Conturi, cât și Ombudsmanul. Însă, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla a refuzat citația, trimițând un subaltern în locul său.

În conformitate cu regulamentul Parlamentului, invitația la audiere va fi trimisă președintei Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide apoi dacă o va trimite mai departe către Ursula von der Leyen. Metsola este membră a grupului de centru-dreapta al Partidului Popular European, același care a plasat-o pe președinta Comisiei în rolul său.

Trebuie spus că această invitația nu are nicio forță juridică. Ca și Bourla, von der Leyen poate refuza să se prezinte. Dar, având în vedere că apelurile pentru o mai mare transparență devin din ce în ce mai puternice pe măsură ce scandalul de corupție Qatargate cuprinde Bruxelles-ul, ea ar putea considera că nu se poate opune, scrie POLITICO.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *