
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
După cum a constatat studiul, copiii în jurul vârstei de 12 ani care și-au verificat în mod regulat feedul pe rețelele sociale au arătat o sensibilitate crescută la recompensele sociale din partea colegilor lor de-a lungul timpului. În schimb, adolescenții cu mai puțină activitate pe rețelele sociale au arătat un interes în scădere pentru recompensele sociale. Deși studiul nu poate face afirmații cauzale definitive cu privire la efectele rețelelor de socializare asupra creierului, autorii sugerează că modificările descoperite ar putea avea consecințe pe termen lung până la vârsta adultă.
Studiul a fost realizat pe un grup divers de 169 de elevi de la o școală gimnazială din zona rurală a Carolinei de Nord. Elevii au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de frecvența raportată a utilizării rețelelor sociale: foarte frecvent (verificarea feedurilor de 15 sau mai multe ori pe zi), moderat (verificarea de 1-14 ori pe zi) și puțin frecvent (verificarea de mai puțin de o dată pe zi). Subiecții au primit scanări complete ale creierului la intervale de aproximativ un an, în timp ce au jucat un joc care afișa recompense și pedepse sub forma zâmbetului sau încruntării din partea colegilor.
În timpul jocului, utilizatorii frecvenți ai rețelelor sociale au arătat o activare crescută în trei zone ale creierului:
– Circuite de procesare a recompenselor, care răspund și la experiențe precum câștigarea de bani sau asumarea de riscuri.
– Regiunile din creier care stabilesc ceea ce iese în evidență în mediu.
– Cortexul prefrontal, care ajută la reglare și control.
Aceste modificări ale funcției creierului sugerează că adolescenții care își verifică frecvent rețelele sociale pot deveni „hipersensibili la feedback-ul din partea colegilor lor”, potrivit dr. Eva Telzer, profesor asociat de psihologie și neuroștiințe la Universitatea din Carolina de Nord și unul dintre autorii studiului.
Sensibilitatea crescută la recompensele sociale poate duce la alte probleme, cum sunt anxietatea socială și depresia.
În studiu, au fost implicați cercetători care au creat conturi TikTok și au pretins a fi utilizatori de 13 ani interesați de imaginea corporală și de conținut despre sănătatea mintală. Rezultatele au arătat că, în doar 2,6 minute de la înregistrarea pe aplicație, algoritmii TikTok au început să recomande conținut suicidar noilor conturi. În plus, conținut despre tulburări de alimentație a fost recomandat în doar opt minute.
O provocare pe TikTok în 2020 a constat în îndemnarea utilizatorilor de a lua doze mari din medicamentul pentru alergii Benadryl (difenhidramină) pentru a le fi induse halucinații. În urma lansării provocării au apărut relatări despre adolescenți care au fost transportați de urgență la spital și, în unele cazuri, au decedat.
De asemenea, aplicația chineză îi recompensează și pe utilizatorii din SUA, ajutându-i să devină „faimoși pe TikTok” pentru că se comportă prostesc. Pe de o parte, la această faimă se ajunge prin postarea de videoclipuri frivole cu dans, iar, pe de altă parte, prin popularizarea de tendințe periculoase sau pentru postarea de conținut sexual.
Algoritmul TikTok face mai ușor pentru adolescenți să câștige faimă pe internet atunci când postează videoclipuri sexualizate. Acest lucru a afectat și sănătatea mintală a adolescenților, potrivit profesioniștilor din domeniul sănătății mintale. (…)
Spre deosebire de alte platforme de social media – cum sunt Facebook, Instagram, YouTube și Twitter – TikTok face ca adolescenții să obțină mult mai ușor și mai rapid ceea ce percep a fi drept „faimă” în aplicație. Această faimă poate veni cu un preț teribil.