man Model National Știri

O pictură rară cu Nașterea Mântuitorului, realizată de Baldassare Peruzzi cu peste 500 de ani în urmă, a reprezentat cadoul de Crăciun din partea guvernului, pentru cetățenii din Marea Britanie

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

O pictură rară a Nașterii Domnului creată în urmă cu peste 500 de ani de Baldassare Peruzzi a fost salvată de guvern sub forma unui „cadou de Crăciun pentru națiune”, după ce a fost impusă o interdicție de export, scrie publicația TheGuardian. 

Nașterea, singura lucrare a lui Peruzzi din Marea Britanie, va fi expusă în Irlanda de Nord anul viitor. Aceasta a fost achiziționată de National Museums NI după ce au fost strânse fonduri pentru cumpărarea operei de la National Heritage Memorial Fund, Art Fund, Department for Communities NI și Esme Mitchell Trust.

Tabloul, evaluat la 277 990 de lire sterline, a fost supus anul trecut unei interdicții de export de către Departamentul pentru Digital, Cultură, Media și Sport. Obiectele culturale considerate prea importante pentru a părăsi Regatul Unit pot fi plasate sub o interdicție de export.

DCMS a declarat la acea vreme: „O pictură extraordinar de rară care înfățișează Nașterea Domnului riscă să părăsească țara dacă nu se găsește un cumpărător britanic care să salveze opera pentru națiune.”

Nașterea a fost pictată în jurul anului 1515 de Peruzzi, una dintre cele mai importante figuri ale artei din Roma în primele decenii ale secolului al XVI-lea, care a lucrat alături de Rafael și Donato Bramante. A fost arhitect, designer de teatru, pictor și desenator. Cele mai multe dintre picturile lui Peruzzi au fost realizate în frescă și au fost pierdute în istorie. Nașterea este una dintre puținele lucrări din afara Italiei. Tabloul este supus unor lucrări de conservare la National Gallery din Londra, înainte de a se muta în casa sa permanentă de la Ulster Museum din Belfast în 2023.

Peruzzi și-a reprezentat scena Nașterii pe timp de noapte. „Cadrul său nocturn este izbitor… Folosirea de către Peruzzi a unor tonalități întunecate pentru o lucrare la această scară intimă a fost neobișnuită, chiar îndrăzneață”, a declarat Consiliul Artelor.

Stephen Parkinson, ministrul Artelor și Patrimoniului, a declarat: „Pentru mulți, participarea la o piesă de teatru este unul dintre primele moduri în care aflăm povestea Crăciunului. De aceea, sunt încântat că, în ajunul Crăciunului, putem anunța că această pictură incredibilă a acestui eveniment celebru a fost salvată pentru națiune datorită sistemului de bare de export.”

Simon Thurley, președintele Fondului Memorial al Patrimoniului Național, a declarat că tabloul este „o operă de artă incredibil de importantă”, iar achiziția sa a fost „un cadou de Crăciun fantastic pentru iubitorii de artă și, în special, pentru Irlanda de Nord”. Jenny Waldman, directoarea Fondului de Artă, a declarat: „Am fost foarte încântată de acest tablou: „Aceasta este o operă de artă extraordinară și frumoasă. Suntem încântați că … o pictură de Peruzzi va intra pentru prima dată într-o colecție publică din Marea Britanie„.

Fondul Memorial al Patrimoniului Național a contribuit cu 99.990 de lire sterline la costul operei de artă. Art Fund a oferit 100.000 de lire sterline, Department for Communities NI a contribuit cu 70.000 de lire sterline, iar Esme Mitchell Trust a oferit 8.000 de lire sterline.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *