man Model National Opinii

Cristian Botez: Să nu uităm masacrul studenților de la Academia Tehnică Militară. Noaptea de 22 spre 23 Decembrie 1989

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

În toiul noptii dinspre 22 spre 23 Decembrie 1989, 126 de studenti ai Academiei Tehnice Militare, imbarcati in sase autobuze, erau trimisi sa apere Ministerul Apararii Nationale, situat pe atunci pe Soseaua Drumul Taberei. Martori la eveniment au declarat ca la camera Ofiterului de Serviciu se primeau repetate apeluri telefonice prin care se cerea ca tinerii militari sa vina sa sustina trupele din Ministerul Apararii, care ar fi fost atacate de teroristi.

Pana la acest moment, in Academie au mai avut loc doua evenimente dramatice. In data de 21 Decembrie, dupa declansarea revoltei in fata fostei cladiri a Comiteteului Central al P.C.R, in urma mitingului organizat de Nicolae Ceausescu, la Academia Tehnica Militara si-a facut aparitia un civil, care s-a prezentat ca revolutionar si care a cerut imperios ca sapte voluntari sa-l insoteasca intr-o misiune de capturare a sefului Securitatii lui Ceausescu, generalul … Nuta. Cei sapte au fost , de fapt, numiti direct de catre superiorii lor, printre ei numarandu-se si studentul in anul al V-lea, Adrian Fitarau, in prezent inginer colonel, profesor la Academie. Cei sapte au refuzat in cele din urma sa plece in momentul in care li s-a spus ca vor primi pentru misiune doar pistoale si nu AKM-uri, pistoale militare. „Nu plecam doar cu sanse gloante la noi”, au zis toti. In cele din urma, civilul misterios s-a retras, identitatea sa ramanand un mister si acum, cel putin pentru tinerii militari de atunci. In schimb, in seara spre noapte a zilei de 21 Decembrie, studenti ai Academiei au fost pusi de paza de-a lungul gardului unitatii, din zece in zece metri, pentru contracararea unui presupus atac asupra Academiei. Toti au avut convingerea ca au fost expusi in mod voit pentru a deveni tinte vii, mortile lor urmand a servi intereselor noii puterii care abia se instalase in Romania.

La miezul noptii de 22 Decembrie s-a transmis ordin de imbarcare a studentilor, cu destinatia Ministerul Apararii, din Drumul Taberei. Ordinul direct a venit de la comandantaul adjunct al Academiei Tehnice Militare, generalul locotenent Ion Angheloiu, decedat intre timp, care, la randul lui, primisese  ordin de la comandantul Academiei Militare Generale general locotenent Gheorghe Logofătu, în baza ordinului șefului Direcției Operații din M.St.M. generalul locotenent P. Eftimescu.

Ordinul prim ar fi venit, insa, de la generalul Nicolae Militaru, dovedit agent GRU, Securitatea Militara a URSS, proaspat numit ministru al Apararaii Nationale, dovedit, ulterior, unealta militara a lui Ion Iliescu, autoimpus ca sef al statului. Toti cei 135 de studenti, din anul I si II si-au luat armamentul in primire , dar cand s-au dus la magazie sa ia si munitia aferenta, li s-a spus ca nu e cazul. Au protestat si in cele din urma au primit incarcatoarele cu munitie de razboi. In jurul orei 1, dupa miezul noptii, dupa un traseu urmat pe  bulevardul Tudor Vladimirescu, soseaua Panduri, bulevardul Drumul Taberei s-au oprit in dreptul intrarii în sediul MApN.

Autobuzele au tras pe dreapta, vizavi de Centrul de Calcul al MApN. Atunci s-a declansat urgia. Primul impuscat a fost soferul primului autobuz. Studentii militari au coborat de-a valma, in cateva clipe. Martorii supravietuitori spun ca la inceput s-a tras foc cu foc dinspre blocurile cu patru etaje, de vizavi de minister, langa care oprisera. Apoi s-a tras, la foc automat din directia Centrului de Calcul al Minsterului Apararii Nationale. Cinci tineri au fost ucisi atunci. Sublocotenenții post-mortem Pintea Ciprian, Franga Eugen, Pătcaș Ioan, Bucur Cristian și Dumitraș Ștefan. Si alti opt au fost raniti. Locotenenții Pol Romulus, Bota Marius, Huțanu Vasile, Sușman Dan, Popescu Cristian, Lupu Sorin, Dumitrache Valentin și Tihon Valentin.

Studentul de atunci, Ion Ciucan, care a facut parte din efectivele deplasate la Ministerul Apararii Nationale, acum ofiter in rezerva, isi aminteste: „

Nebunia a durat mai bine de o ora. Studentii s-au raspandit prin blocurile din jur, cele cu patru etaje, si acum marcate de gloantele care au fost trase asupra lor. Este vorba de blocurile A1, B3 si A2. Unii s-au retras in spatele blocurilor. Era evident ca o parte din din conducerea Ministerului nu stia ca studentii fusesera trimisi acolo. Ulterior s-a dovedit ca a fost o alta diversiune organizata de cei care acaparasera Revolutia, pentru a-si justifica instalarea directa la conducerea tarii. Abia dupa aproximativ doua ore s-a stabilit un contact corect intre cele doua parti si portile ministerului s-au deschis pentru studentii militari.

Extrase din raportul Comisiei senatoriale care s-a ocupat de acest caz

„Detașamentul a fost constituit din Compania a 4-a comandata de col.ing. Constantin Gheorghe având un efectiv de 215 studenți și Compania a 5-a comandată de col.dr.ing. Papuc Viorel având un efectiv de 132 de studenți. La aceste efective se adăugau și 13 ofițeri cadre. Înaintea plecării spre sediul M.Ap.N. gl. Angheloiu a precizat subordonaților itinerarul de deplasare, respectiv: Bdul. Tudor Vladimirescu, Șos. Panduri, Bdul Drumul Taberei, intrarea în sediu având loc pe la punctul de control situat vis-a-vis de Complexul Orizont.

Comisia Senatorială constată că privind cooperarea, asigurarea tehnică, materială și logistică, semnale de recunoaștere, caracteristici de lucru pentru mijloacele de legătură, nu au fost precizate și nici nu s-a numit un șef al întregului detașament.

Pusă în mișcare, coloana de șase autobuze cu studenți a ajuns în jurul orelor 0100-0115 în fața Centrului de Calcul al M.Ap.N., oprindu-se la aproximativ 100 m de intrarea în M.Ap.N. datorită deschiderii focului asupra ei din Centrul de Calcul.

Intensitatea focului a determinat debarcarea precipitată a studenților și adăpostirea acestora în zonă luând poziții de tragere între blocurile Al, A2 și B3, iar alții s-au adăpostit pe scările și holurile blocurilor. Reacția studenților a fost haotică, ripostând cu foc în toate direcțiile. Adăpostirea pe partea blocurilor s-a produs nu datorită tragerilor dinspre minister, ci datorită faptului că autobuzele circulau pe partea dreaptă, deci foarte aproape de blocuri și de spațiile verzi, iar ușile autobuzelor s-au deschis tot pe această parte. După intervenții repetate, studenții au putut fi recunoscuți și introduși în incinta ministerului, însă rezultatul acțiunii a fost tragic. Au fost uciși 5 elevi și răniți alți 8.

Tragicul eveniment a putut fi posibil și ca urmare a faptului că la stabilirea itinerariului nu s-a ținut seama de situația conflictuală din zonă începând din seara de 22 decembrie 1989. Absența unor legături de conducere și cooperare cu grupa operativă ce conducea apărarea M.Ap.N. și cu forțele din dispozitiv precum și lipsa de măsuri preventive pentru a evita incidentele.

Interpretarea greșită a intențiilor celuilalt coroborată cu deficiențele amintite anterior au determinat apariția acestei erori profesionale.

Iată extras din declarația col.dr.ing. Papuc Florinel: „… Se pare că focul s-a executat dinspre Centrul de Calcul (mașinile fiind în mers nu aveau cum să fie auzite tragerile teroriste care aveau un zgomot mult mai redus ca amplitudine – n.n.)… În momentul următor cu studenții prin salturi scurte și târâș … militarii care asigurau paza ministerului au solicitat parola. Fără să le fi spus parola, deoarece nu o primisem. … pe baza afirmațiilor noastre că suntem de la Academia Militară ne-ați permis intrarea. Cred ca nu toți apărătorii M.Ap.N.-ului au cunoscut faptul că urma să sosim… „.

Trebuie remarcat că la deficiențele de conducere și organizare se mai adaugă și starea de spirit tensionată, rezultatul incidentelor anterioare și a acțiunilor teroriste.

Iată extras din declarația srg. Bocanu Liviu: „… Când a început debarcarea s-a tras asupra noastră foc cu foc după care s-a trecut la foc automat … Cele foc cu foc nu știu de unde s-au tras, dar în momentul în care s-a tras foc automat, acesta era din zona ministerului…”

Studentul Manolescu Marius: „… Când am ajuns în fața M.Ap.N. -ului am observat că autobuzul din fața noastră a luat foc undeva în partea din spate. Autobuzul nostru a depășit și a oprit în fața blocurilor situate vis-a -vis de M.Ap.N. Am debarcat… Am constatat cu surprindere că se trăgea în noi dinspre minister. Am convingerea că cei de la anumite nivele de comandă nu au știut că venim…”.

Col.ing. Rodin Constantin susține că primele focuri ar fi fost trase din blocul de locuințe B.3.: „…Fiind primiți cu foc … am fost obligați să coborâm și să ne adăpostim … în această poziție s-a executat foc atât dinspre sediul Centrului de Calcul al M.Ap.N., precum și din blocul B3 (probabil de la etajele superioare ale acestuia) …”

Din declarațiile locatarilor rezultă că au fost identificate persoane ce au deschis foc către localurile M.Ap.N. Aceste trageri au întărit convingerea în rândul apărătorilor că sunt atacați de forțe teroriste.

Din  declarațiile numitei Cosma Viorica, locatară în blocul A2 rezultă că la data de 22 decembrie 1989 către seară, spațiul verde dintre cele două blocuri amplasate peste drum de M.Ap.N. a fost ocupat de un grup de persoane tinere care, din rațiuni necunoscute au deschis foc asupra ministerului. „ …  La data de 22 decembrie 1989 … nu se întunecase încă .. am remarcat privind pe geamul de la bucătărie prezența unui grup de tineri în spațiul verde din  fața noastră, respectiv în porțiunea dintre blocul nostru și blocul A2 … Erau 4-5 persoane …Distanța  dintre mine și ei era în jur de 20-25 m, poate și mai aproape Mi-a atras atenția că unul dintre ei era îmbrăcat într-o geacă albă, imaculată. Păreau în vârsta  de 20 de ani …Erau tunși cam la fel … Toți erau înarmați. S-au deplasat lângă colțul blocului și au început să tragă După ce au tras au fugit imediat în spatele blocului … Atunci a intervenit soțul meu care a strigai la ei după geam:   < Potoliți-vă, mă ! Ce dracu faceți !   Unul dintre ei s-a răstit la noi si ne-a spus să intram în casă, să închidem geamul că ne trage un glonte în cap. A mai adăugat și o înjurătura … Văzând despre ce e vorba, ne-am retras în  casă   Când au tras aceștia, cei de peste drum militarii, au ripostat …A doua zi l-am văzut pe cel cu geaca alba. era mort…”. „

Procurorul militar Mihai Popov a stabilit, in 1995, ca in acest caz nu exista niciun vinovat

In luna octombrie 1995, lt.col. magistrat  Mihai Popov, pe atunci adjunct al sefului Parchetului Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, a dat solutia finala in dosarul 1059/P/1991 privind 16 morti si 19 raniti, produsi ca urmare a „incidentelor” din perioada 22 – 24 decembrie 1989 din zona Ministerului Apararii Nationale. Procurorul militar Mihai Popov a dispus urmatoarele: „In dosarul nr. 1095/P/1991 privind evenimentele in care au fost angajate DT 2 PST din UM 01171 Buzau, efective din Regimentul de Garda, studenti si cadre din Academia Tehnica Militare, precum si cadre active din UM 0620 (USLA), soldate cu pierderi de vieti omenesti si cu ranirea grava a mai multor persoane – nu se incepe urmarirea penala”.

In decursul anilor, locuitorii cartierului Drumului Taberei, ca si toti ceilalti trecatori din zona au intors capul, odata sau de nenumarate ori, spre crucea de marmura alba, intotdeauna imbracata in flori si luminata de lumanari spre aducere aminte, cruce pe care este gravat numele locotenetului postmortem Ciprian Pintea. Au fost prezenti comandantul Academiei Tehnice Militare colonel Iulian Vizitiu, adjunctul acestuia, colonel Pamfil Tomoiag, camarazi ai celor ucisi, printre care Ion Ciucan, in prezent ofiter in rezerva, colonelul Adrian Fitarau-director executiv al A.T.M. colonel in rezerva Cristian Mihalache si nu in ultimul rand generalii in rezerva Constantin Bodin, Ion Codreanu si Florinel Papuc.

Noaptea de 22 spre 23 Decembrie 1989. Atunci s-au petrecut toate acestea. În noaptea următoare, pe 23 decembrie spre 24 decembrie avea sa se petreaca o alta oroare. Masacrul luptatorilor antiteroristi de la USLA. O clica de criminali care pusesera mana pe tara comandase SANGE!

ReporterSpecial

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *