Life Lifestyle National Natural plandemia covid-19 Technology

ANCHETA Arafat a cumpărat în pandemie 84 de camere de izolare, care arată ca locurile de joacă gonflabile din mall și au costat 72.000 de euro bucata. „Nu au fost folosite niciodată”

În valoare totală de 6 milioane de euro, achiziția a fost făcută, chiar în prima zi de stare de urgență, pe 16 martie 2020, de către DSU, departamentul condus de Raed Arafat, dar prin semnătura generalului Dan-Paul Iamandi, șeful IGSU. DNA cercetează contractul, susțin surse din IGSU, conform Libertatea.

După achiziția autospecialelor de 600 de milioane de euro și cea a barocamerelor mobile, o altă achiziție a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție.

E vorba de un contract încheiat în pandemie, în valoare de 24.600.000 de lei, fără TVA, aproximativ 29.274.000 de lei cu TVA (6 milioane de euro), pentru 84 de camere de izolare cumpărate la începutul pandemiei.

Chiar în ziua în care era emis decretul semnat de președintele Iohannis prin care România intra în starea de urgență, 16 martie 2020.

Atunci, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a încheiat, în numele IGSU, un acord-cadru cu firma Nanosystems MC, controlată de ilfoveanul Codrin Mardare. Achizitor era denumit, în contractele subsecvente, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. A fost reprezentat în contract de șeful IGSU, Dan-Paul Iamandi.

O cameră de izolare costă, cu TVA inclusă, aproape 72.000 de euro. „Toți ne-am uitat șocați la aceste camere de izolare, știind prețul cu care au fost cumpărate. 72.000 de euro pe bucată. Cam cât un apartament cu trei camere!”, a declarat o sursă din IGSU.

Specialistul a descris camerele de izolare ca fiind „niște corturi gonflabile, de trei metri pe doi metri. Seamănă cu acele căsuțe gonflabile din locurile de joacă din malluri unde părinții își lasă copiii”.

„Lipsesc doar mingile!”, a completat el, într-un registru al „exasperării față de asemenea achiziții”, după cum a spus.

Camerele au fost umflate, dar nu au fost folosite niciodată

Angajatul IGSU susține că „prețul real, cu multă indulgență, e de 5.000 de euro pe bucată! Noi am dat 72.000 de euro”.

Cum s-a făcut achiziția

Licitația apare și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), însă nu are atașată nicio documentație, fiind invocată „extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă”.

Este cel mai mare acord-cadru din SEAP obținut de firma NanoSystems, care vânduse până atunci, prin licitații, doar microscoape și camere curate modulare pentru mai multe instituții. La o săptămână și jumătate după achiziție, Ziarul Financiar a publicat un articol referitor la contractul dintre statul român și NanoSystems.

Patronul Codrin Mardare menționase că respectivele camere de izolare erau produse în România, Marea Britanie, Germania, Franța și Cehia, fără însă a da amănunte.

„Contractul semnat conţine clauze de confidenţialitate pe care ni le-am asumat şi nu putem oferi astfel de detalii”, spunea el pentru ZF.

Unul dintre contractele subsecvente, datat 17 martie 2020, se află însă pe site-ul IGSU.

Livrabile în 85 de zile

Cu toate că situația era urgentă, graba nu s-a regăsit și-n documente, unde NanoSystems s-a angajat să livreze camerele de izolare în 85 de zile.

Între timp, România a ieșit din starea de urgență și a intrat în starea de alertă, la jumătatea lunii mai.

„Nu au fost folosite niciodată”

Marfa a fost livrată la depozitul IGSU din Mizil. „Acolo se află și în prezent camerele de izolare. La sosire, le-a fost făcută proba. Adică au fost umflate. A fost singura dată. Nu au fost folosite niciodată”, a mărturisit sursa Libertatea. Documentul e semnat de generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, de administratorul firmei NanoSystems și de alte patru persoane din IGSU.

Într-un centralizator IGSU de la finalul anului 2020 se arată că toate cele 84 de camere de izolare au ajuns, într-un final, la instituție. În tranșe de câte 8 și, în final, într-o tură de 10.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *