man Model National Știri

Descoperire arheologică de amploare în România: Un prinț din sec. al IV-lea a fost găsit alături de un număr mare de obiecte de valoare pe traseul viitoarei autostrăzi Ploiești-Buzău. FOTO/ VIDEO

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Osemintele unului prinț ce datează din secolul IV au fost găsite în timpul proiectării Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău. Acestea se aflau alături de alte obiecte de valoare, cum sunt săbiile aurite sau pumanele însemnate. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a făcut anunțul pe pagina de Facebook, explicând și faptul că arheologii de la Institutul „Vasile Pârvan” din București și-au desfășurat activitatea la fața locului pe o vreme nefavorabilă. 

 FOTO:

 Redăm mai jos anunțul lor:

Descoperire arheologică impresionantă pe lotul Ploiești-Buzău al A7.

Pentru proiectul de infrastructură Autostrada A7, Ploiești-Buzău, investigațiile arheologice planificate la faza studiului de fezabilitate au fost limitate, deoarece unele suprafețe din traseu nu erau expropriate și, din acest motiv, arheologii s-au aflat în imposibilitatea de a avea acces în teren, chiar dacă legislația prevede realizarea studiilor geotehnice, arheologice etc. pe întregul traseu al proiectului de infrastructură rutieră (încă din această etapă!). 

Chiar și în această situație, pe lotul 1 al proiectului menționat, pe aproximativ 14 kilometri din cei 21 de kilometri, s-a putut realiza diagnosticul arheologic intruziv la faza studiului de fezabilitate și au fost identificate patru situri arheologice. Ulterior, prin finalizarea diagnosticului arheologic intruziv, în faza de execuție, au mai fost repertoriate alte patru situri.

 

Cercetarea arheologică preventivă a unuia dintre siturile identificate a livrat o descoperire de excepție, respectiv un mormânt princiar – al unui războinic – datat, pe baza inventarului, în epoca migrațiilor.

Mormântul suprinde prin inventarul variat și bogat, de la arme minuțios realizate și decorate până la piese de podoabă din aur atât pentru defunct, cât și pentru calul cu care acesta a fost înmormântat.

Cercetarea arheologică este realizată de specialiști din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București care s-au străduit, în condiții extrem de dificile din punct de vedere al stării vremii, să preleveze toate informațiile pe care le livrează acest tip de descoperire.

Inventarul funerar, precum și osemintele au fost colectate cu o deosebită atenție și, în acest moment, se află la laboratorul institutului pentru a fi curățate, conservate în condiții proprii și restaurate,  urmând a fi expuse publicului în viitorul apropiat.

Specialiștii implicați în această descoperire ne povestesc într-un scurt material video că rangul său a fost ușor de identificat, datorită obiectelor tipice care se aflau cu sine:

VIDEO:

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *