finance Politică Politics Societate

RATELE LA BANCA: COTATIA ROBOR – Indicele stagneaza de cateva zile. Valoarea anuntata de BNR

Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 stagneaza de cateva zile. Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a anuntat luni, 19 decembrie 2022, valoarea: 7,63%. Valoare care se inregistreaza din 14 decembrie.

In 13 decembrie, ROBOR era 7,64%. ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Reactia guvernatorului BNR

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a criticat in vara bancile cu privirea la cresterea ROBOR. Porivit acestuia, bancile „au cam sarit calul cu ROBOR-ul”, care s-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara. Totusi, Isarescu a gasit si o posibila explicatie pentru comportamentul bancilor. Si anume conditiile de lichiditate:
Am inasprit conditiile de lichiditate, pe un motiv foarte clar. Sa determinam bancile sa impinga mult mai sus ratele la dobandele la depozite” (click aici pentru a citi).

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *