man Model National Ucraina

Henry Kissinger își reia tezele pentru încheierea conflictului de lângă România în același ton cu Andrei Marga: Ucraina trebuie să cedeze teritorii dacă vrea pace cu Rusia. Îl va admonesta Aurescu pe Twitter și pe tartorul diplomației mondiale?

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA și consilier pentru securitate națională, a spus că lumea s-ar putea afla într-un moment de cotitură în conflictul din Ucraina și a cerut din nou discuții pentru realizarea păcii.

Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA și consilier pentru securitate națională, și-a expus gândurile într-un eseu publicat de sătămânalul britanic The Spectator/Spectatorul.

Nu este foarte clar de ce a ales Kissinger acest moment pentru a-și relua poziția de la finalul lunii mai, poziție împărtășită de altfel la noi și de fostul ministru Andrei Marga, respectiv aceea că Ucraina trebuie să se obișnuiască mai repede cu ideea că urmează să cedeze din teritoriile actuale dacă vrea pace cu Rusia. Cel mai probabil Kissinger încearcă să pună soluția sa pe o masă a negocierilor nevăzută publicului larg.

„Lumea de astăzi se află într-un punct de cotitură, deoarece iarna impune o pauză operațiunilor militare de amploare. Mi-am exprimat în mod repetat sprijinul pentru efortul militar aliat de a contracara agresiunea Rusiei în Ucraina. Dar se apropie momentul în care trebuie să construim o nouă structură în vederea atingerii păcii prin negociere”, a scris tartorul diplomat, citat de ȘtiripeSurse.

Potrivit lui Kissinger, „Ucraina a devenit un stat important în Europa Centrală pentru prima dată în istoria modernă”, rezistând forțelor ruse.

Fostul secretar de stat a spus că rezultatul conflictului nu ar trebui să fie o Rusie slăbită. Într-o notă „putinistă”, el a spus că „Rusia a adus contribuții decisive la echilibrul global și la echilibrul puterii de peste jumătate de mileniu”. ”Rolul său istoric nu trebuie degradat”, a scris el.

Dacă Rusia, cu ”întinderea sa nucleară globală”, ar fi cuprinsă de probleme interne, aceasta ar putea declanșa probleme în întreaga lume, a spus el.

Propunerile lui Kissinger

Fostul diplomat a menționat propunerea pe care a făcut-o în mai, de a stabili o linie de încetare a focului de-a lungul granițelor teritoriului care era controlat de Kiev începând cu 24 februarie. El a spus că Rusia se poate retrage din zonele pe care le-a ocupat în timpul operațiunii militare speciale, dar nu din Donețk, Luhansk și Crimeea.

„Dacă linia de demarcație antebelică dintre Ucraina și Rusia nu poate fi atinsă prin luptă sau prin negociere, s-ar putea explora recurgerea la principiul autodeterminării. Referendumurile supravegheate la nivel internațional privind autodeterminarea ar putea fi aplicate teritoriilor deosebit de divizionate”, a continuat Kissinger, potrivit surselor citate

„Scopul unui proces de pace ar fi dublu: să confirme libertatea Ucrainei și să definească o nouă structură internațională, în special pentru Europa Centrală și de Est. În cele din urmă, Rusia ar trebui să-și găsească un loc într-o astfel de ordine”.

Potrivit fostului secretar de stat, „drumul diplomației poate părea complicat și frustrant. Dar progresul către el necesită atât viziune, cât și curajul de a întreprinde călătoria”.

„Căutarea păcii și ordinii are două componente care sunt uneori tratate ca fiind contradictorii: urmărirea elementelor de securitate și cerința unor acte de reconciliere”, a spus el.

Întrebarile noastre sunt:

1. Va fi pus și el pe Lista Neagră a Ucrainei pentru aceste afirmații, la fel ca Andrei Marga?

2. Se va rățoi și la Kissinger, pe Twitter, „Trabucel” Aurescu?

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *