finance Politică Politics Societate

INDICELE ROBOR A SCAZUT IN WEEKEND – Valoarea la care a ajuns. BNR anunta ce se intampla cu ratele la banca

Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 continua sa scada, iar in weekend a inregistrat o micsorare demna de luat in seama in ceea ce priveste ratele la banca.

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a anuntat luni, 12 decembrie 2022, ca ROBOR este cotat la 7,66%. Vineri, 9 decembrie, avea o valoare de 7,70%. In 5 decembrie, „valora” 7,75%.

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Isarescu, nemultumit

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a criticat bancile in cazul cresterii ROBOR.
Porivit acestuia, bancile „au cam sarit calul cu ROBOR-ul”, care s-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara. Totusi, Isarescu a gasit si o posibila explicatie pentru comportamentul bancilor. Si anume conditiile de lichiditate:
„Am inasprit conditiile de lichiditate, pe un motiv foarte clar. Sa dererminam bancile sa impinga mult mai sus ratele la dobandele la depozite” (click aici pentru a citi).

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *