
Spre deosebire de o interdicție formală, „interdicția din umbră” se referă la practica de manipulare a algoritmilor platformei pentru a suprima sau limita în secret contul unui utilizator fără ca acesta să știe.
Ca răspuns la cel de-al doilea lot de dosare Twitter, jurnalistul conservator Ian Miles Cheong a întrebat dacă „vreun candidat politic – fie în SUA, fie în altă parte – [a fost] supus unei interdicții din umbră în timp ce candida sau căuta să fie reales?”.
De asemenea, el a întrebat „dacă vreunul dintre actele de suprimare ascunsă (shadow banning) ale Twitter a fost făcut la cererea agenților politici, a campaniilor, a activiștilor sau a guvernului la orice nivel – în special la nivel federal”.
Elon Musk a răspuns afirmativ la întrebările puse de Cheong, spunând pur și simplu „da”.
Ca răspuns la dezvăluirile privind interdicțiile din umbră, Musk a scris pe Twitter că platforma ucrează la o actualizare de software care va permite utilizatorilor să vadă dacă sunt restricționați și să apeleze la orice restricție.
Jurnalistul independent Bari Weiss a publicat o serie de tweet-uri care evidențiază informații relevante din documentele recent publicate de Twitter, arătând în mod clar că, alături de candidații politici, unele dintre cele mai mari nume din mass-media conservatoare au fost trecute pe lista neagră.
În plus, comentatorilor de dreapta, Dan Bongino și Charlie Kirk li s-au măsluit conturile în așa fel încât tweet-urile și conturile lor să fie suprimate.
În ceea ce-l privește, contul lui Bongino a primit o configurație „nu căutați”, iar cel al lui Kirk a fost setat pe „nu amplificați”.
Recunoașterea de către Musk și confirmarea ulterioară în publicarea dosarelor Twitter vine în contradicție cu declarațiile fostului CEO Jack Dorsey, care a declarat în fața Congresului în 2018 că „punctele de vedere politice” nu erau luate în considerare de Twitter.
În plus, în 2018, Vijaya Gadde (pe atunci șefă a politicii juridice și a încrederii) și Kayvon Beykpour (șef de produs) de la Twitter au declarat în 2018: „Noi nu interzicem din umbră”. Aceștia au adăugat: „Și cu siguranță nu interzicem shadow ban pe baza punctelor de vedere politice sau a ideologiei”.
VIDEO:
Weiss a confirmat, de asemenea, prin intermediul unor surse de la Twitter, că „filtrarea vizibilității” – un eufemism pentru shadow banning – se întâmplă „destul de des”.
Potrivit surselor lui Weiss de la Twitter, acest lucru s-ar întâmpla fără ca utilizatorul să știe, și în special în cazul conturilor populare cu puncte de vedere pe care Twitter, puternic orientat spre stânga, le consideră „controversate”.