man Model National Știri

Asociația Mihai Viteazul Oradea: Primăria a demolat, fără a deține acte legale, statuia Voievodului Mihai

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Asociația Culturala „Mihai Viteazul” Oradea, care a dobândit personalitate juridică cf. Sentinței Civile nr. 34/1992, prin contribuții proprii a cadrelor militare active și în rezervă de la acea vreme, a edificat, având toate avizele legale de la acea vreme, monumentul ecvestru a voievodului Mihai Viteazul, amplasat legal în Piața Unirii din Oradea, a cărei slujbă de sfințire a fost făcută de vrednicul de pomenire vlădic Ioan în 19 august 1994.

În mod abuziv, fără acordul nostru ca proprietari, prin HCL 1045/2018, dl. primar Ilie Bolojan a demolat acest simbol național, în ciuda tuturor protestelor și demersurilor juridice de contestare în instanță, cu termen pentru 24 mai 2019.

În mare grabă Primăria a demolat, fără a deține acte legale în acest sens, statuia Voievodului Mihai, doar pe jumătate, extrăgând spre disperarea românilor orădeni simbolul unității naționale, statuia în bronz (8 tone), dar lăsând soclul pe care tot Asociația l-a edificat, fiind deci proprietarul de drept al acestui sit, pe care se pregătește să amplaseze statuia ecvestră a regelui Ferdinand.

Facem cuvenita mențiune că, în 1992 când am făcut demersuri pentru amplasarea Voievodului Mihai în Piața Unirii din Oradea, am precizat si faptul că acolo a fost pusă în 1924 statuia regelui Ferdinand, demolată de administrația hortistă în 1940, și amplasată cea a lui Horthy, că anterior fusese cea a regelui Sf. Ladislau, cele 4 variante fiind respinse în favoarea amplasării lui Mihai.

În intervenția subsemnatului în cadrul ședinței Consiliului Local am făcut cuvenitele precizări și faptul că Asociația ca proprietară se opune oricărei modificări de amplasament, hotărâre pe care am atacat-o în contencios administrativ și pentru suspendare.

În intervalul 2014-2019 de când durează aceste încercări ilegitime ale Primăriei Oradea au apărut o seamă de luări de poziție ale unor personalități și asociații de opoziție, pe care Primăria le-a ignorat. Câteva puncte de vedere au fost exprimate public în presă.

Față de această acțiune ilegală a primăriei solicităm URGENT sprijinul Dumneavoastră, în sensul de a nu participa la PROFANAREA SIMBOLURILOR DE UNITATE NAȚIONALĂ, a dispune ca Episcopia Ortodoxă de Oradea să se abțină de la orice manifestare publică care ar fi privită ca o legitimare a demersurilor făcute de Primărie și a marca în mod festiv detronarea voievodului și înălțarea Regelui Ferdinand.

col. r. Dr. Constantin Mosincat

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *