man Model National Știri

Un teritoriu care se vrea țară – construit în METAVERS: 700.000 de cereri de cetățenie sunt în curs de procesare. Este situată între Serbia și Croația și are 7km2. Cetățenii se pot întâlni virtual datorită programelor CIBERSPAȚIALE. FOTO

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Ce au în comun o fâșie de teren abandonat, un fost politician ceh și realitatea virtuală (VR)? Răspunsul este micronațiunea balcanică Liberland, autoproclamată, potrivit euronews. 

Fondată pentru prima dată în 2015, aceasta este pregătită să își dezvolte ambițiile de a deveni stat prin dezvoltarea unui metavers nou-nouț.

Liberland va fi prima țară care va fi construită și locuită mai întâi în lumea virtuală, în anticiparea realizării sale în viața reală.

Mai mult, firma de arhitectură de renume mondial, Zaha Hadid Architects, a lucrat la o viziune pentru un oraș virtual care va oferi un cămin pentru rândurile tot mai numeroase de cetățeni ai țării.

Ce este Liberland?

Deși nu este o țară recunoscută în mod oficial, Liberland are 7 000 de rezidenți autorizați, iar alte 700 000 de cereri de cetățenie sunt în curs de procesare.

Situat între Serbia și Croația, acest teritoriu de 7 km2 – mai mare decât Vatican City sau Monaco – este un teritoriu disputat și nu este revendicat de niciuna dintre aceste țări.

Liberland și-a crescut constant reputația internațională de la înființarea sa de către fostul deputat ceh – și actualul președinte al micronațiunii – Vit Jedlička și partenera sa Jana Markovicova.

Înainte de 2015, libertarianul Jedlička a lucrat în țara sa natală pentru a crea ceea ce el a imaginat ca fiind o nouă societate care să nu fie împiedicată de capcanele celei vechi. În ciuda eforturilor uriașe, el a întâmpinat prea multe bariere.

„În acel moment, mi-am dat seama că ar putea fi mai ușor să începi o țară nouă decât să schimbi una existentă”, a declarat el pentru Euronews Next.

Odată ce, acest gând radical și inspirat s-a înfiripat, cuplul a apelat literalmente la Google pentru a căuta un teren care ar putea servi scopului lor. Rezultatul a fost o fărâmă de pământ uitat pe malul vestic al Dunării și astfel s-a născut o nouă națiune, Republica Liberă Liberland.

De la destrămarea Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, a existat o dispută de frontieră între Croația și Serbia, ambele părți prezentând revendicări contradictorii asupra diferitelor teritorii de-a lungul Dunării. Cu toate acestea, zona pe care Jedlička a găsit-o de-a lungul malului vestic al fluviului nu fusese revendicată nici de Croația, nici de Serbia, nici de nicio altă țară și, prin urmare, se afla într-o stare de terra nullius, cu alte cuvinte, un no man’s land.

Asta până când Jedlička – actualul președinte al guvernului provizoriu – și ceilalți fondatori ai Liberland au revendicat teritoriul la 13 aprilie 2015.

 Liberland

„Construim o țară care poate servi drept un bun exemplu pentru alte țări. Cea mai mare îmbunătățire este că, în Liberland, taxele sunt voluntare, iar oamenii sunt recompensați atunci când le plătesc”, a declarat Jedlička.

„Am fondat Liberland pe 13 aprilie 2015, pentru a sărbători ziua de naștere a lui Thomas Jefferson. Am vrut să invocăm spiritul Revoluției Americane. De asemenea, dorim să combinăm cele mai bune elemente ale republicii americane, ale democrației elvețiene și ale meritocrației din Singapore. Vrem să ne punem sistemul pe blockchain, astfel încât guvernul să funcționeze într-un mod modern și transparent”.

Liberland își întemeiază dreptul la statutul de națiune pe norme juridice internaționale care subliniază patru atribute-cheie. Primul este o populație, al doilea un teritoriu definit, al treilea un guvern și, în cele din urmă, capacitatea de a intra în relații internaționale cu alte state. La acest prim punct, președintele țării în curs de formare vede cu adevărat puterea de susținere a cererii Liberlandului de a deveni stat.

„În prima zi am avut 2.000 de cereri de cetățenie, în a doua 10.000, iar în a treia zi aveam 200.000 de cereri. Numai acest lucru arată că există o cerere pentru ceea ce facem”, a declarat Jedlička.

Proiectarea unei țări virtuale în metavers

Prin parteneriatul cu Zaha Hadid Architects pentru a crea un metavers, Liberland creează un spațiu în care miile sale de cetățeni se pot întâlni fără a fi nevoiți să călătorească pe acea bucată de pământ minusculă și, deocamdată, nelocuită.

Zaha Hadid Architects

Într-adevăr, aceasta ar putea fi o opțiune mult mai sigură pentru cetățenii săi potențiali, deoarece vizitatorii nu sunt astfel expuși la amenințarea unei posibile arestări de către poliția croată.

Patrik Schumacher, arhitectul principal al Zaha Hadid, este un susținător pe termen lung al Liberland și a prezidat concursuri de arhitectură anterioare pentru a crea o viziune pentru un Liberland fizic.

Privind la un metavers, el oferă o modalitate alternativă și imediată de a permite cetățenilor Liberland să intre în micronațiune. Schumacher – creierul din spatele parametricismului, un concept inventat în 2008, care practic a reinventat relația arhitecturii cu tehnologia informatică și algoritmii – este o legendă în industrie.

El și-a publicat recent „tezele  privind apariția metaversului”, viziunea sa despre cum va arăta lumea virtuală. Teza principală a lui Schumacher este că metaversul va oferi teleprezență vie, sinergii de colocare, navigare exploratorie, imersivitate, experiențe colective și așa mai departe.

Utilizarea acestei oportunități va fi universală, deoarece toate site-urile web se vor spațializa, toate organizațiile se vor muta în metavers și toate spațiile fizice vor fi completate sau înlocuite cu spații virtuale echivalente din punct de vedere funcțional.

Cea de-a doua teză a sa este că metaversul este o realitate unică.

„Metaversul nu este nici un joc, nici o ficțiune. Realitatea virtuală din metavers nu va fi mai puțin reală decât realitatea fizică din orașele noastre”, a scris Schumacher.

„Interacțiunile comunicative sociale mediate fizic și virtual sunt la fel de semnificative și formează împreună o realitate socială continuă și indivizibilă. Va exista atât competiție, cât și cooperare în interiorul și între aceste realități”.

Dar el intră cu adevărat în viteză cu tezele sale a șaptea și a opta, pe care le numește „Preluarea arhitecturii” și „Esența arhitecturii distilată”.

Arhitecții ca și creatori ai metaversului

„În era viitoare a ciberspațiului cu VR, arhitecții, și nu mai mult designerii grafici, vor fi cei care vor proiecta viitorul internet imersiv 3D: metaversul”, a scris Schumacher.

„Această extindere a atribuțiilor arhitecturii va distila și mai mult esența și competența de bază a disciplinei, și anume ordonarea spațial-vizuală a interacțiunii comunicative, îmbunătățită prin investiții în subdisciplinele spațiologiei, fenomenologiei, semiologiei și dramaturgiei”.

În multe privințe, este logic să aducem în sfârșit arhitecții în metavers, dacă dorim să creăm orașe care să aibă sens și nu doar să arate frumos.

Și s-ar părea că este nevoie de o țară nouă, construită pe o absență a vărsării de sânge, pentru a se angaja serios cu arhitectura tradițională și pentru a o aduce în de-arhitectură.

„Arhitectura este UI/UX pentru mediul construit, un domeniu care este profund angajat în gândirea sistemică și care are multe puncte comune cu comunicarea și designul web. Arhitecții sunt strategi ai funcționalității sociale spațiale și ai comunicării”, a explicat Daniela Ghertovici, fondator al ArchAgenda.

Arhitecții sunt cei mai bine poziționați pentru a elabora strategii și a proiecta medii urbane în metavers, a adăugat ea.

 Zaha Hadid Architects

 „Arhitecții sunt nativi digitali, proiectează prin calcul, creează medii digitale 3D și folosesc motoare de jocuri pentru prezentări VR ale proiectelor spațiale”, a spus Ghertovici.

„Ne concentrăm multă energie pe crearea de medii fizice pentru interacțiune socială și productivitate, iar acum intrăm pe tărâmul designului UX pentru interacțiunea complexă în timp real cu mai mulți utilizatori în platforme de realitate virtuală. Arhitecții înțeleg cum să conecteze spațiul 3D cu rețelele sociale”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *