man Model National Știri

Bogdan Tiberiu Iacob: AVERTISMENTUL APADOR-CH: ROMÂNIA LUI IOHANNIS MILITARIZEAZĂ PÎNĂ ȘI INTERNETUL

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Noul proiect de lege privind securitatea cibernetică prevede că MApN va avea atribuții sporite de apărare a fruntariilor virtuale ale patriei, va transforma Internetul național într-un câmp tactic și va chema la instrucție firmele private.

Dezvăluirea teribilă aparține organizației APADOR-CH, care face propuneri de modificare a legii, pentru demilitarizarea Internetului.

Noul proiect de lege a securității cibernetice, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Cercetării, conține mai multe prevederi de natură să militarizeze Internetul românesc, punându-l sub coordonarea MApN. Sub pretextul asigurării securității spațiului cibernetic național, MApN obține puteri de coordonare, control și reglementare a spațiului virtual civil, lucru inadmisibil într-o societate democratică, arată APADOR-CH într-un comunicat.

Legea militarizează Internetul privat sub pretextul securizării, spune ONG-ul, relevînd, spre exemplu, că art. 11 din proiect prevede că MApN „este autoritate competentă la nivel național în domeniul apărării cibernetice” primind atribuții în domeniul apărării cibernetice atât asupra rețelelor și sistemelor informatice militare și de apărare, cât și asupra sistemelor civile.

De asemenea, legea introduce recrutarea și instruirea furnizorilor de Internet, art. 30 din proiect prevăzînd că MApN poate convoca mediul privat pentru formare și instruire periodică, după cum apreciază necesar, pe baza unor criterii pe care tot MApN le va stabili printr-o lege pe care urmează să o inițiere.

APADOR-CH consideră că acest drept prevăzut pentru MApN este excesiv, dacă se pleacă de la premisa că societatea în care trăim este preponderent civilă și că armata, deși este o componentă indispensabilă a societății, nu este totuși componenta primordială. Asociația cere eliminarea completă a articolului 30 din proiectul de lege. 

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *