Eveniment finance Politică Politics Societate

LEGE PENTRU STABILIREA PENSIEI MINIME – AUR, anunt despre sursa de finantare: „Impozitarea drastica a partii necontributive a pensiilor speciale” (Document)

Propunerea legislativa pentru stabilirea pensiei minime garantata in plata a fost depusa in Senat de AUR, partid condus de George Simion.

Initiatorii precizeaza ca sursa de finantare pentru asigurarea sumelor necesare pentru aplicarea propunerii legislative constituie impozitarea drastica a partii necontributive a pensiilor speciale, precum si eliminarea finantarii de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.

Raportare la cosul minim

Potrivit proiectului, incepand cu data de 01.01.2023 pensia minima va fi de 80% din valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, calculat de Institutul National de Statistica si publicat prin Ordin pana la data de 01.12.2022, care va fi pensia minima pentru anul 2023. Incepand cu data de 01.01.2024, pensia minima va fi de 90% din valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, calculat de Institutul National de Statistica si publicat prin Ordin pana la data de 01.12.2023, care va fi pensia minima pentru anul 2024 .

Initiativa legislativa mai prevede ca incepand cu data de 01.01.2025, pensia minima se stabileste la valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent calculat de Institutul National de Statistica si publicat prin Ordin pana la data de 01.12.2024, care va fi pensia minima incepand cu anul 2025.

Trai decent

Prezenta propunere legislativa reglementeaza valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoana adulta, in suma de 2.818 lei sa fie pensia minima garantata in plata, care sa fie implementata gradual in urmatorii 3 ani. De asemenea, se instituie obligativitatea calcularii cosului minim de consum pentru un trai decent pana la data de 01 decembrie a fiecarui an, pentru a fi luat in calcul la elaborarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul urmator”, arata initiatorii.

*Nota de Fundamentare

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *