man Model National Știri

Soldații israelieni, acuzați că ar fi omorât o jurnalistă cetățean american de la Al Jazeera, împușcând-o în față în timpul unui raid într-o tabără de refugiați. Israelul spune că Shireen Abu Akleh a fost probabil atinsă de gloanțe palestiniene

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

O reporteriță a postului Al Jazeera a fost împușcată și ucisă în timpul unui raid într-o tabără de refugiați, Qatar susținând că forțele de securitate israeliene „au împușcat-o în față”. Cunoscuta personalitate a televiziunii palestiniene Shireen Abu Akleh, în vârstă de 51 de ani, care are cetățenie americană, a fost ucisă în timpul unui raid în orașul Jenin din Cisiordania ocupată, miercuri dimineața devreme, relatează The Daily Mail

Al Jazeera a dat vina pentru moartea ei pe forțele de securitate israeliene, care au declarat că ‘investighează evenimentul și analizează posibilitatea ca jurnaliștii să fi fost loviți de atacatori palestinieni’. (articolul continuă dedesubt). VIDEO: 

Un alt jurnalist palestinian, Ali Al Samoudi, care lucra pentru ziarul Al-Quds, cu sediul la Ierusalim, a fost rănit, dar se află în stare stabilă, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății. 

Radiodifuzorul cu sediul în Qatar a dat vina pe forțele israeliene, afirmând că jurnalista a fost împușcată ‘deliberat’ și ‘cu sânge rece’ de către trupele israeliene în timp ce purta vesta și casca de presă. 

Într-o declarație care a fost afișată pe canalul său, aceasta a cerut comunității internaționale să ‘condamne și să tragă la răspundere forțele de ocupație israeliene pentru că au vizat și asasinat în mod deliberat colega noastră, Shireen Abu Akleh’.

IDF a răspuns că palestinienii, care trăgeau fără discriminare, au afirmat că au lovit pe cineva, însă niciun soldat IDF nu a fost atins. 

‘Este posibil ca ea să fi fost împușcată de palestinieni’, a declarat purtătorul de cuvânt al FDI, Ran Kochav. ‘Ea era foarte aproape de ei. Dar dacă soldații au fost responsabili, va trebui să ne cerem scuze dacă s-a făcut o greșeală’. 

‘Abu Akleh purta o jachetă neagră, așa că eu cred că ea era persoana la care se refereau palestinienii, dar nu pot fi 100% sigur’, a mai spus el. 

Autoritatea Palestiniană a respins oferta unei anchete comune cu Israelul, a adăugat el.

‘Nu sunt sigur că vom putea afla definitiv adevărul fără cooperarea lor’, a spus el.

În imaginile video ale incidentului, Abu Akleh poate fi văzut purtând o vestă antiglonț albastră pe care se poate citi clar cuvântul ‘PRESS’. 

Jurnalistul Mujahed Al-Saadi, care l-a însoțit pe Abu Akleh pentru a relata despre raidul din Jenin, a declarat pentru Reuters că au fost ‘vizați’ de armata israeliană după ce s-au identificat ca fiind reprezentanți ai presei.

‘M-am întors și am găsit-o pe Shireen la pământ în primele secunde. Am găsit-o pe Shatha [Hanaysheh] ascunzându-se după un copac și țipând din cauza împușcăturilor, iar noi ne spuneam unul altuia că se trage în noi’, a spus el.

‘Împușcăturile au continuat mai mult de 3 minute asupra echipelor care erau acolo, Ali a fost rănit, a reușit să traverseze strada și să ajungă la un punct de siguranță, iar împușcăturile au continuat.

‘Ultima persoană pe care a văzut-o lunetistul s-a refugiat sub un copac, colega noastră Shatha Hanaysheh, împușcăturile spre ea au continuat în timp ce se afla sub copac, iar noi nu am putut să-i acordăm primul ajutor lui Shireen. 

‘Băieții au venit la noi, cei care se aflau în stradă, care încercau să o scoată pe Shireen, au fost și ei împușcați, de fiecare dată când cineva înainta se trăgea în el’. 

Armata israeliană a confirmat că forțele sale au desfășurat miercuri dimineața o operațiune într-o tabără de refugiați din Jenin, într-o regiune cunoscută ca fiind un bastion al grupărilor armate palestiniene din nordul Cisiordaniei. 

Totuși, ea a negat cu fermitate că ar fi vizat în mod deliberat jurnaliști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.