Cultură man Model National

15 aprilie: Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim sunt pomeniți în calendarul creștin-ortodox la 15 aprilie.

Cei trei apostoli au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol Aristarh (despre care se vorbește în Faptele Apostolilor, 19, 29) a fost episcop în Apamia Siriei. Sfântul Pud (despre care vorbește Sfântul Apostol Pavel în Epistola a II-a către Timotei, 4, 21) a fost senator în Roma, iar casa lui a fost folosită ca lăcaș pentru sfintele slujbe. Iar despre Sfântul Trofim se găsesc date în Faptele Apostolilor (20, 4).

Sfinții Aristarh, Pud și Trofim au fost martirizați în anii 65 sau 67, în timpul persecuției împotriva creștinilor declanșată de împăratul roman Nero, fiind tăiați cu sabia. Sunt prăznuiți împreună pe data de 15 aprilie și cu toți cei șaptezeci de ucenici ai Mântuitorului, în ziua de 4 ianuarie.

În această zi este pomenit și Sfântul Mucenic Crescent. Acest Sfânt a fost din Mira Lichiei, de neam strălucit.

Atunci când a fost prins de persecutori era înaintat în vârstă. A fost supus la judecată și la toate întrebările guvernatorului provinciei, Sfântul Crescent a răspuns: „Sunt creștin!”. A primit moarte martirică în urma chinurilor la care a fost supus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.