man Model National Știri

Kaliningrad, noul măr al discordiei în Europa. În timp ce Armata Rusă face exerciții militare de amploare acolo, foști generali de la Varșovia susțin că teritoriul aparține de drept Poloniei

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Rusia a organizat sâmbătă exerciții militare în exclava sa Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania, a anunțat comandamentul Flotei ruse în Marea Baltică, citat de Interfax, transmite Reuters, potrivit Știri pe Surse

„Până la 1.000 de militari și peste 60 de echipamente militare au fost implicați în procedurile de verificare”, a menționat serviciul de presă al Flotei ruse în Marea Baltică.

Separat, 20 de avioane de vânătoare Su-27 și bombardiere Su-24 au desfășurat exerciții de luptă pe timp de noapte planificate, simulând atacuri asupra unor ținte din aer și de la sol.

Ministrul adjunct de externe rus, Aleksandr Grușko, a avertizat miercuri țările europene cu privire la orice potențială acțiune contra exclavei ruse Kaliningrad, spunând că acest lucru ar însemna că statele respective „s-ar juca cu focul”.

La 24 februarie, Moscova a lansat o invazie militară de amploare asupra Ucrainei, Rusia susținând că este vorba despre o „operațiune militară specială de denazificare” a țării vecine.

Kaliningradul este pentru Occident ceea ce Transnistria reprezintă pentru Europa de Est: un mic teritoriu controlat de ruși, puternic militarizat și care stă în coasta unor foste republici sovietice care și-au manifestat de mult timp adeziunea față de U.E.

Surpriza este faptul că, dacă asupra Transnistriei România nu a emis încă nici o pretenție teritorială, Kaliningradul este deja revendicat de Polonia, cu sugestia că și Germania ar putea fi interesată asupra lui. Cel puțin așa susține un fost comandant al Armatei Poloneze.

Fostul comandant al forțelor terestre ale Poloniei, generalul Waldemar Skrzyczak, a declarat că regiunea Kaliningrad s-a aflat sub ocupație rusă din 1945, deși nu a apaținut niciodată Rusiei în decursul istoriei. El a explicat că acest teritoriu făcea inițial parte din Prusia și Polonia, așa că Polonia are dreptul legal de a-l deține, potrivit Știri pe Surse, care citează o postare pe Twitter a agenției ucrainene Nexta. VIDEO:

Este pentru prima dată când se pune problema în acest mod și se vorbește din partea occidentală de pretenții teritoriale față de Rusia. Dar cum Rusia e cea care a deschis cutia Pandorrei în privința schimbării granițelor stabilite post-1945 și post-1991, nu trebuie să ne mire nici faptul că vecinii occidentali reacționează cu propriile revendicări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.