man Model National Știri

Expulzări pe bandă de spioni ruși sub acoperire diplomatică din Franța și Germania. Rusia întocmește listele pentru acțiunile de reciprocitate

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Administrația Emmanuel Macron a anunțat, luni seară, decizia de expulzare a „numeroși” diplomați ruși, într-o acțiune coordonată cu Germania și cu alte națiuni occidentale, pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina, informează Cotidianul.

„Franța a decis, în această seară, să expulzeze numeroși membri ai personalului rus cu statut diplomatic din Franța, ale căror activități intră în contradicție cu interesele noastre de securitate”, a comunicat Ministerul francez de Externe, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu și vizualizat de agenția Mediafax.

„Această acțiune se înscrie într-un demers european. Prima noastră responsabilitate este întotdeauna să garantăm securitatea cetățenilor francezi și a europenilor”, a subliniat Ministerul de Externe de la Paris.

Oficiali guvernamentali de la Paris citați de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Monde au declarat, sub protecția anonimatului, că Franța va expulza 35 de diplomați ruși.

La rândul său, Guvernul Germaniei a anunțat, luni seară, expulzarea a 40 de diplomați ruși suspectați de activități de spionaj.

Ministerul de Externe de la Berlin a comunicat că „un număr semnificativ de funcționari din cadrul Ambasadei Rusiei au fost declarați personae non gratae”. Conform unor oficiali germani citați de publicația Süddeutsche Zeitung, 40 de diplomați ruși au primit notificări că trebuie să părăsească Germania din cauza presupusei colaborări cu serviciile de spionaj de la Moscova.

În contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, numeroase țări, printre care Statele Unite, Polonia, Bulgaria, Slovacia, statele baltice, Belgia și Olanda, au expulzat diplomați ruși.

Macedonia de Nord a declarat cinci diplomați ruși drept persoane indezirabile pe teritoriul său, pe motiv că desfășurau „activități contrare Convenției de la Viena”, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe de la Skopje. Olanda a expulzat 17 diplomați ruși pe care autoritățile olandeze le acuză de spionaj, a informat marți ministrul de externe Wopke Hoekstra, potrivit Reuters. La rândul său, Belgia a expulzat și ea 21 de diplomați ruși acuzați de spionaj. De asemenea și Sofia a expulzat doi diplomați ruși , Irlanda 4, Slovacia 35 de diplomați acuzați de spionaj, informează și EVZ.

În mod uzual, Rusia reacționează prin măsuri simetrice la acțiunile de expulzare a diplomaților ruși.

Kremlinul a reacționat imediat la aflarea veștii că Germania va expulza diplomații ruși și spune că acest demers va deteriora relațiile cu Moscova.

Mai exact, Rusia a apreciat că relațiile sale cu Germania se vor deteriora și mai mult după decizia neprietenoasă a Berlinului de a expulza 40 de diplomați ruși în legătură cu conflictul din Ucraina.

„Reducerea nefondată a personalului diplomatic din misiuni ruse în Germania va restrânge spațiul pentru menținerea dialogului între țările noastre, ceea ce va duce la o deteriorare suplimentară a relațiilor ruso-germane.”, se arată într-un comunicat al ambasadei Rusiei la Berlin, după cum informează TheWeek și sursele citate preluate de ActiveNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.