finance Politică Politics Societate

CITU, DE ACORD CU IOHANNIS – Presedintele Senatului va cere Parlamentului sa dea mai multi bani pentru aparare

Liderul PNL, Florin Citu, este de acord cu presedintele Klaus Iohannis cu privire la alocarea unui procent mai mare din PIB pentru aparare.

Presedintele Senatului a anuntat pe facebook ca va cere Parlamentului adoptatarea unei hotarari in acest sens:
„Saptamana viitoare voi cere adoptarea unei hotarari a Parlamentului prin care sa garantam alocarea de la buget a 2.5% din PIB pentru aparare.
Este un vot important care ne asigura ca orice guvern, de acum inainte, va aloca aceasta suma”.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, 1 martie 2022, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare al Tarii in care s-a discutat situatia din Ucraina, ca se impune cresterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Aparare de la 2%, cat este in momentul de fata, la 2,5%.
Potrivit presedintelui, prezenta criza arata ca, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi actiuni consolidate ale Romaniei pe cel putin doua dimensiuni.
Iohannis a precizat ca au fost definite doua obiective strategice:
In primul rand, cresterea capacitatii de aparare a statului roman prin marirea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Aparare. In al doilea rand, potrivit presedintelui, se impune realizarea independentei energetice a Romaniei, in principal prin dezvoltarea energiei regenerabile si nucleare civile.

Consider ca prezenta criza arata ca, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi actiuni consolidate ale Romaniei pe cel putin doua dimensiuni.
Am definit astfel doua obiective strategice:

In primul rand, cresterea capacitatii de aparare a statului roman. In acest sens, consider ca se impune cresterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Aparare de la 2%, cat este in momentul de fata, la 2,5%.

In al doilea rand, se impune realizarea independentei energetice a Romaniei, in principal prin dezvoltarea energiei regenerabile si nucleare civile.

Sigur, pentru indeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice si trebuie puse in aplicare planuri de actiune concrete la nivelul institutiilor competente”, declara Iohannis.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.