finance Politică Politics Societate

BURSELE PENTRU ELEVI, DUBLATE – S-au publicat criteriile de acordare (Document)

Ministerul Educatie condus de Sorin Cimpeanu (foto) a emis ordinul de modificare si completare a ordinului prin care se aproba criteriile de acordare a burselor. Astfel, toti elevii care au beneficiat de burse sociale in semestrul I vor primi in continuare acest tip de burse, intr-un cuantum dublat (de la 100 de lei/luna la 200 de lei/luna).

Acestora li se adauga acei elevi care au depus solicitari prin care au demonstrat ca se incadreaza in criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei) fata de valoarea valabila pentru anul 2021 (1.386 lei). A fost extinsa si perioada de depunere a cererilor de bursa cu 2 saptamani, respectiv pana la data de 14 februarie 2022.

Procedura simplificata

Ministerul Educatiei anunta ca a fost simplificata lista documentelor doveditoare si s-a clarificat ca in situatia in care acestea au fost depuse in primul semestru pentru obtinerea bursei sociale, isi pastreaza valabilitatea pentru intreaga durata a anului scolar. Beneficiaza de bursa sociala elevii orfani, elevii aflati in intretinerea unui singur parinte si elevii abandonati de parinti (asupra carora a fost instituita o masura de protectie speciala, respectiv plasamentul/plasamentul de urgenta). Pentru acesti elevi, acordarea bursei nu este conditionata de limite de venit. Elevii din mediul rural, scolarizati intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, beneficiaza, de asemenea, de bursa sociala. In acelasi timp, pentru acesti elevi, acordarea bursei nu este conditionata de limite de venit.
“A fost clarificata/detaliata sintagma ‘revizuire semestriala a listelor de beneficiari’. Obiectivul permanent al Ministerului Educatiei este incurajarea, motivarea elevilor pentru invatare, dar si sustinerea materiala a elevilor din categoriile vulnerabile.

Bani in primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a

Precizam faptul ca, fara exceptie si fara intrerupere, incepand cu anul 2011, bursele au fost acordate in fiecare an pe baza mediei generale din anul scolar precedent, cu exceptia elevilor din clasa a V-a si din clasa a IX-a. Prin ordinul de ministru de reglementare a criteriilor pentru burse a fost instituita, in premiera, posibilitatea de acordare a burselor in primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a. Pentru aplicarea unitara la nivelul tuturor scolilor si liceelor de stat din Romania si pentru a se asigura plata cuantumului minim garantat prin Hotararea de Guverm 1.094/2021, Ministerul Educatiei va propune la proxima rectificare bugetara sa-si asume responsabilitatea de plata a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul de stat, prin bugetul propriu al ministerului”, precizeaza ministerul Educatiei.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *