man Model National Știri

Forma finală a proiectului de lege privind Certificatul Covid la locul de muncă. Acesta va fi obligatoriu pentru toți angajații, INCLUSIV pentru PREOȚI. Sunt admise și persoanele nevaccinate dar testate la 2 sau 3 zile. DOCUMENT

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

După ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a anunțat, miercuri, că o versiune preliminară a noii legi a certificatului Covid se află în lucru la angajați ai INSP și parlamentari, în „speranța” de a fi adoptat de Parlament în această lună, Antena 3 a obținut proiectul noii legi care ar urma să impună certificatele covidiene inclusiv la locul de muncă. Potrivit acestuia, 3 categorii vor fi eligibile: persoanele cu test negativ (antigen sau RT-PCR), persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală. 

11 teste gratuite pe lună pentru toți angajații, timp de două luni

După cum arată forma finală a acestui proiect de lege, atât angajații de la stat, cât și cei din domeniul privat vor avea la dispoziție, din bani publici, 11 teste pe lună, astfel încât să poată merge în continuare la muncă. Însă „gratuitatea” decontată de stat nu va fi valabilă mai mult de două luni, după care nevaccinații vor trebui să suporte costul testelor Covid – pe care puțini și le permit cu o asemenea frecvență – din propriul buzunar.

Acest document va deveni obligatoriu pentru toți angajații, iar angajatorul care nu respectă noile norme riscă amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 100.000 de lei. 

Care sunt condițiile pentru certificatul „Stop Covid”

Certificatul Covid va fi emis ca și până acum, pentru persoanele vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schema din două doze, respectiv după vaccinarea cu doza unică pentru vaccinurile care au schema dintr-o singură doza, cu valabilitate 30 iunie 2022. Trebuie precizat că vaccinarea va continua cu seruri pe bază de ARN mesager și pentru persoanele care s-au vaccinat cu „doza unică” de la Johnson & Johnson, în caz contrar valabilitatea certificatelor lor se va încheia la termenul indicat și vor fi tratate la fel ca nevaccinații.

Pentru persoanele care au făcut o singură doză din oricare dintre vaccinurile autorizate care au schema formată din două doze, certificatul va fi emis cu valabilitate până la data programării pentru inocularea celei de-a doua doze.

Libertate în doze mici pentru nevaccinați: două sau trei zile, în funcție de tipul testului Covid

Persoanele nevaccinate ar putea obține certificat Covid cu valabilitate de 48 de ore în urma unui test antigen rapid cu rezultat negativ. Dacă aleg metoda de testare RT-PCR, valabilitatea certificatului este de 72 de ore.

Când dispare obligativitatea certificatului Covid

Acest document nu va mai fi cerut în momentul în care va exista, CUMULATIV, o scădere continuă timp de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri la nivel național și când incidența cumulată în ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie. 

Certificatul Covid „va ține cont strict de numărul infectărilor”, afirmă ministrul Sănătății

„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.

De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august și probabil că în relativ scurt timp am fi renunțat la el pentru că nu mai aveam situația nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puțin diferită și în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări.

Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor și spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.

În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp și atunci nu ajungi într-o situație gravă.

Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), la emisiunea Subiectiv de la Antena 3. 

Av. Elena Radu demonstrează, cu textul legislativ în mână, că una zicem și alta facem:

„Către cultele din Romania:

Ati observat ca ati fost mințite, da?

Vi s-a promis ca nu va fi nicio obligativitate pentru prezentarea unui certificat pentru mersul la biserica.

Momentan, numai pentru enoriași.

Toți angajații cultelor, inclusiv preoții, vor prezenta certificatul când merg la munca”, a scris av. Elena Radu pe Facebook.

Avocata a oferit și o explicație mai detaliată:

„Proiectul de lege al lui PSD pe impunere obligativitate certificat sa mergi la munca este făcut pe principiul: sa fie bine, ca să nu fie rău.

Ne obliga astia sa bagam certificatul la nivel intern? Pai sa il bagam, dar sa facem in asa fel incat sa impacam pe toată lumea.

Ia vedeți art 3: 5 categorii de cetățeni. Ce treaba au dovezile alea cu combaterea transmiterii visurului?

Dar, in schimb vom fi pe culori: doza 1, doza 2, infectat trecut prin boală, test negativ 48 ore, test negativ 72 ore.

De toate pentru toți.

Sesizarati ca pentru a nu isi pune in cap persoanele care s-au vaccinat nu mai vorbesc de schema completa?

Prin alte tari toți vorbesc ca daca ai 2 doze, e pa. Iti trebuie a treia si chiar a 4-a doza.

Asa ca nu are nicio treaba cu virusul, infectarea, transmiterea sau imunizarea.

Are treaba numai cu ce o fi, dar QR sa fie. 

Sesizarati ca nu mai folosesc termenul de test PCR?

Sesizarati ca se scoate niciodată pentru ca trebuie indeplinite 2 condiții cumulative?

Adica sa si scadă nr de cazuri 3 săptămâni consecutiv (daca creste in câte 1 zi din alea 3, nu va fi indeplinita niciodată) si sa fie incidența cumulata pe ultimele 2 saptamani mai mica de 1 la mie.

Sesizarati ca e si pentru culte?

Preoții sunt salariați, in mediul public, privat, unde or vrea ei, dar tot salariați sunt .

Asa ca intrarea in biserica o vor face cu certificatul.

Nediscriminatoriu nene, nediscriminatoriu, dar care e scopul legii?

PS : asta cu cultele e nasoala rau.

Dacă ii baga pe peroti, isi pun in cap vreo 80% din populație.

Dacă ii scot, e fără discuție discriminare pentru ca si ei tot la munca merg, ca orice alt angajat. Si cât s-au chinuit ei sa zica ca e indeplinita numai una de la condițiile de la art. 53 din Constituție!”, a scris av. Elena Radu, joi, pe Facebook.

Prezentăm, mai jos, fragmentele de text legislativ pe care și-a întemeiat pledoaria:

 

 

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *