man Model National Știri

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți reabilitarea judecătorească a lui Adrian Năstase și achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu. Deciziile nu sunt definitive

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Doi „grei” ai politicii românești din perioada tranziției au obținut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție: fostul premier Adrian Năstase (PSD) și fostul premier Călin Popescu Tăriceanu (PNL/ALDE). Ambele decizii sunt atacabile.

Fostul lider PSD Adrian Năstase a fsot reabilitat printr-o decizie luată de Înalta Curte de Casație și Justiție marți, 7 decembrie 2021, informează Lumea Justiției

Concret, instanța supremă a admis cererea formulată de Adrian Năstase și a dispus reabilitarea judecătorească a acestuia după condamnările politice de 2 ani închisoare și 4 ani închisoare, ambele cu executare, dispuse de ÎCCJ în 2012 și 2014 în dosarele „Trofeul Calității” și „Zambaccian”. Două execuții judiciare prin care regimul Băsescu l-a scos pe Adrian Năstase din viața politică, notează LuJu.ro.

Iată minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție (dosar 2578/1/2018):

„Admite cererea de reabilitarea judecatoreasca formulata de petentul Nastase Adrian. Dispune reabilitarea judecatoreasca a petentului Nastase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani inchisoare (aplicata prin sentinta penala nr. 176/30.01.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala, in dosarul nr. 514/1/2009, modificata si ramasa definitiva prin decizia penala nr. 160/20.06.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 Judecatori, in dosarul nr. 2470/1/2012) si pedeapsa de 4 ani inchisoare (aplicata prin sentinta penala nr. 474/30.03.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr. 3862/1/2010, modificata si ramasa definitiva prin decizia penala nr. 1/06.01.2014 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 judecatori, in dosarul nr. 1919/1/2013), pedepse ce au fost contopite prin sentinta penala nr. 1385/08.05.2014 pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala, in dosarul nr. 1745/3/2014*, astfel cum a fost modificata prin decizia penala nr. 414/24.06.2014 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I Penala, in dosarul nr. 1745/3/2014*, stabilindu-se o pedeapsa rezultanta de de 4 ani si 6 luni inchisoare.

Dupa ramanerea definitiva a hotarârii de reabilitare se fac mentiuni despre aceasta pe hotararile prin care s-a pronuntat condamnarea.

Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea cererii de reabilitare raman in sarcina statului.

Cu drept de contestatie in termen de 10 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica, azi, 07 decembrie 2021”.

Înalta Curte de Casație și Justiție a mai decis în aceeași zi și achitarea fostului premier și parlamentar Călin Popescu Tăriceanu, pentru presupuse infracțiuni de abuz în serviciu și complicitate la uzurpare de calități oficiale. Deși e vorba de prima instanță, foarte probabil sentința va rămâne definitivă, întrucât un apel al procurorilor e greu de conceput în condițiile în care ei înșiși au solicitat achitarea, notează InPolitics.ro

Este vorba despre dosarul în care Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat și nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deși acesta din urmă avea o decizie definitivă în instanță prin care a fost declarat incompatibil și nu mai putea ocupa o funcție publică.

Decizia instanței vine după ce procurorul de ședință desemnat în acest caz, Irina Kuglay, a solicitat, la ultimul termen de judecată din 9 noiembrie, achitarea lui Tăriceanu pe motiv că textele de lege în baza cărora fostul președinte al Senatului a fost trimis în judecată „generează confuzie”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *