Cultură man Model National

29 octombrie: Sfânta Muceniță Anastasia

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

În ziua de 29 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfintei Mucenițe Anastasia Romana; Cuviosului Avramie Zăvorâtul și Cuvioasei Maria, nepoata sa; Sfintei Mucenițe Melitina; Cuvioasei Ana. 

Sfânta Muceniță Anastasia a trăit în vremea împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260). A rămas orfană de ambii părinți la vârsta de trei ani și a fost luată spre creștere de stareța unei mănăstiri de lângă Roma, care se numea Sofia, conform crestinortodox.ro.

Sfânta Anastasia s-a făcut vestită printre creștini datorită frumuseții duhovnicești, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești.

Guvernatorul păgân Probus, auzind de frumusețea ei, a trimis soldați la mânăstirea în care aceasta trăia, ca să o aducă pe Anastasia înaintea lui. Adusă înaintea guvernatorului, ea și-a declarat credința în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întâi să o ademenească pe Anastasia, căci dorea să o ia de sotie, apoi a trecut la sinistre amenințări.

Însa, mucenița a răspuns: „Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci și de sute de ori, de este cu putință.” Monahia Anastasia a fost supusă multor chinuri: i s-au tăiat sânii și limba, iar în cele din urmă a fost omorâtă prin decapitare în afara cetății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.