Politics Technology

Informatorii FBI sub acoperire au jucat un rol cheie în complotul de răpire a guvernatorului Michigan, susțin suspecții în timp ce acuză guvernul de prindere

Câțiva dintre bărbații acuzați că intenționează să răpească guvernatorul Gretchen Whitmer din Michigan spun că au fost prinși de FBI, documentele guvernamentale sugerând că cel puțin 12 informatori sub acoperire au jucat roluri majore în schemă.

O anchetă îndelungată de BuzzFeed News – publicată marți și bazată pe dosare judiciare, transcrieri de text și audio și peste două duzini de interviuri cu surse apropiate cazului – a susținut că cei 12 informatori și agenții sub acoperire „au jucat un rol mult mai mare” în complot de răpire decât se știa anterior.

„Lucrând în secret, ei au făcut mai mult decât să observe și să raporteze pasiv despre acțiunile suspecților. În schimb, au avut o mână în aproape fiecare aspect al presupusului complot, începând cu înființarea acestuia ", a raportat presa, menționând că scopul implicării lor " ridică întrebări dacă ar fi existat chiar o conspirație fără ele ".

Până în prezent, unul dintre cei 14 suspecți din acest caz a acuzat oficial guvernul de prindere, spunând că FBI a condus în mod activ complotul și a ajutat la adunarea planificatorilor cheie, în timp ce avocații altor doi spun că intenționează să ridice creanțe similare în viitor. .

Toți cei cu excepția unuia dintre cei 14 inculpați – dintre care șase au fost pălmuiți cu acuzații federale , în timp ce alți opt au fost acuzați în temeiul legilor teroriste din Michigan – au pledat nevinovați, insistând că nu există un plan serios de răpire a lui Whitmer. Un avocat al apărării a considerat complotul „mare discuție” între „crackpots” și „wannabes militare”.

În plângerea penală inițială a FBI emisă la 6 octombrie 2020, biroul a recunoscut că „s-a bazat pe informații furnizate de surse umane confidențiale (CHS) și angajați sub acoperire (UCE) pe parcursul mai multor luni”, spunând că, în timp ce toți informatorii nu erau prezenți cu complotii tot timpul, „cel puțin unul … era de obicei prezent în timpul ședințelor de grup”.

Cu toate acestea, biroul a menționat doar patru surse sub acoperire, inclusiv doi agenți efectivi, în plângerea sa inițială, mult mai puține decât cele 12 dezvăluite în cele din urmă în depuneri ulterioare. De asemenea, FBI nu a dezvăluit întreaga măsură a implicării lor în complot, deși a menționat că unii informatori au fost plătiți pentru munca lor.

Unul dintre ei, denumit „CHS-2” în plângere, a fost plătit cu cel puțin 14.800 de dolari, ceea ce FBI spune că a inclus „raportare și cheltuieli”, în timp ce o sursă etichetată „CHS-1” a fost plătită cu 8.600 de dolari. Nu a specificat un motiv pentru această plată.

Tot pe rt.com „Arme de distrugere în masă”: un trio acuzat în guvernul din Michigan de răpirea planului planificat să arunce în aer podul, potrivit unui nou rechizitoriu

Deși nu a fost inclus în declarația pe proprie răspundere inițială, s-a dezvăluit ulterior că un alt informator, identificat doar ca „Dan” în documentele guvernamentale, a fost plătit în jur de 6.000 USD pentru „rambursarea cheltuielilor” și alți 24.000 USD pentru „serviciile” sale ca sursă. De asemenea, biroul i-a achiziționat o mașină nouă, considerând-o o „cheltuială de protecție a martorilor”.

Un veteran al războiului din Irak, „Dan”, va deveni atât de profund implicat în grupul presupușilor răpitori, încât el a devenit în cele din urmă „al doilea comandant”, potrivit BuzzFeed. Timp de aproximativ șase luni, el a colectat sute de ore de înregistrări ale grupului folosind un fir, încurajând suspecții să colaboreze între ei și „îndemnându-l” pe șef să-și „avanseze planul”. Uneori, el plătea chiar pentru transportul membrilor grupului la întâlniri, la fel ca un alt informator din Wisconsin.

Săptămâna trecută, un avocat pentru un inculpat a depus o moțiune prin care citează textele unui agent FBI către „Dan”, spunând că acestea arătau că biroul îl îndruma să recruteze anumite persoane în conspirația răpirii. Avocatul solicită acum toate mesajele schimbate între cei doi, sugerând că ar putea întări o apărare prin prindere.

Grupul a aranjat, de asemenea, planuri de cumpărare a unor bombe marțiale de la un agent sub acoperire, deoarece declarația FBI menționează că patru suspecți intenționau să „se întâlnească cu un UCE pe 7 octombrie 2020, pentru a efectua plata explozibililor și pentru a schimba echipamentele tactice”. Aceștia au fost arestați înainte ca această întâlnire să se poată întâmpla, iar amploarea implicării agentului în complot rămâne neclară.

În timp ce Departamentul de Justiție al SUA a refuzat cererile de comentarii ale lui BuzzFeed, biroul procurorului general din Michigan a minimizat afirmațiile inculpaților, spunând că „nu sunt fapte incontestabile” și că oficialii vor „contracara și corecta aceste probleme în instanță”.

De asemenea, pe rt.com mass-media ascunde un raport care sugerează implicarea FBI în revolta din Capitol, în timp ce Casa Albă îndreaptă eforturile antiteroriste asupra poporului american

Presupuși comploteri au fost arestați în octombrie 2020, mulți reținuți fără cauțiune de atunci. Autoritățile susțin că grupul a început să se pregătească pentru răpire în iunie anul trecut, după luni de discuții online, în care membrii criticau frecvent politicile lui Whitmer, și anume blocările draconice Covid-19 din Michigan. Se spune că grupul a ținut mai multe sesiuni de instruire în stil militar și a strâns mii de dolari în arme și echipament pentru răpirea lui Whitmer.

Deși este probabil ca guvernul să conteste acuzațiile de capturare, FBI a fost atacat pentru utilizarea discutabilă a informatorilor confidențiali în trecut, în special în cazurile legate de terorism. Într-un caz de profil înalt care a culminat în 2012, membrii unui alt grup de miliție din Michigan acuzați că intenționează să omoare un ofițer de poliție au fost achitați după ce apărarea a susținut cu succes că conspirația a fost instigată de informatori încorporați de FBI.

Dacă îți place această poveste, împărtășește-o cu un prieten!

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.