Accidente Biserica Ortodoxă Cutremur Environment and Nature European Union National Natural ro-alert Societate Știri

Senatul ceh a votat pentru protejarea prin Constituţie a dreptului de a folosi arme de foc în legitimă apărare

Senatul ceh a votat miercuri în favoarea întăririi legislaţiei care îi protejează pe purtătorii de arme de foc, înscriind în Constituţie noţiunea de recurgere ‘defensivă‘ la arme, pe fondul temerii proprietarilor acestora că o directivă a Uniunii Europene le slăbeşte poziţia, transmite AFP.

Cetăţenii cehi aveau dreptul de a utiliza arme de foc în caz de legitimă apărare, dar Uniunea Europeană a adoptat în 2017 o directivă care le interzice civililor să deţină anumite tipuri de arme, scrie Agerpres.ro.

Protecţia constituţională vizează să garanteze că directiva nu lezează drepturile în vigoare ale deţinătorilor de arme de foc cehi.

Textul ‘introduce dreptul explicit de apărare a vieţii (…) indicând cu claritate că aceasta ar putea să implice de asemenea o apărare cu arma‘, a declarat senatorul Martin Cervicek, un fost şef de poliţie care a prezentat proiectul.

Acesta ar consacra dreptul de a apăra ‘nu doar viaţa proprie, dar şi pe a altuia‘, a adăugat senatorul.

La momentul adoptării directivei europene în 2017, Ministerul de Interne al Cehiei estima că ea îi va afecta pe aproape toţi cei 300.000 de deţinători de permis de port-armă din ţară.

Amendamentul constituţional a fost introdus în urma unei petiţii semnate de 102.000 de vânători, proprietari de arme de foc şi politicieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *