Accidente Biserica Ortodoxă Cutremur Environment and Nature European Union National Natural ro-alert Societate Știri

Rusia consideră aderarea la NATO un drept suveran al Ucrainei, spune șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei

Problema aderării la orice alianțe internaționale constituie dreptul exclusiv al Ucrainei, Moscova neputând decât să explice Kievului care sunt consecințele unui astfel de pas pentru relațiile bilaterale, a declarat șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, într-un interviu acordat publicației franceze ”Politique Internationale”, relatează agenția TASS.

”În ce alianțe intră, acesta este un drept exclusiv și suveran al Ucrainei. Indiferent dacă este în avatajul sau în dezavantajul Rusiei”, a spus Kozak, întrebat fiind ce ar putea face Moscova pentru a împiedica Ucraina să adere la Alianța Nord-Atlantică. ”Tot ceea ce putem noi să facem în aceste condiții este să explicăm consecințele pentru relațiile politice și diplomatice cu țara noastră. Pentru ca autoritățile de la Kiev să conștientizeze alegerea făcută. Aceasta este poziția noastră pragmatică”.

Evaluând, în același timp, perspectivele obținerii de către Ucraina a statutului de membru al Alianței, Kozak și-a exprimat îndoiala că acest lucru s-ar putea întâmpla destul de repede. ”Mingea este de partea UE și a NATO. Potrivit estimărilor noastre, este puțin probabil ca Ucraina să adere într-un viitor previzibil”, a spus responsabilul rus.

Contribuția SUA la restabilirea păcii în Ucraina

Rusia nu are nimic de obiectat dacă la actualele formate de negocieri privind soluționarea conflictului din Donbass se alătură participanți noi, inclusiv SUA, dacă este vorba despre inițiative pașnice, a declarat Kozak.

”Nu avem obiecții principiale împotriva alăturării la actualele formate a unor participanți noi, inclusiv SUA, dacă este vorba despre idei noi, constructive, despre soluținarea politică și pașnică a conflictului”, a spus el. ”Dar dacă în spatele unei asemenea participări și susțineri a Ucrainei se va întrevede încurajarea unei soluții militare a conflictului, Moscova se va opune”, a subliniat Kozak.

În același timp, el și-a exprimat convingerea că noua administrație a SUA, folosindu-și influența asupra Ucrainei, va putea avea o contribuție semnificativă la restabilirea păcii și a stabilității politice interne. ”Vom saluta și vom susține eforturile în această direcție”, a subliniat Kozak.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.