Politics Technology

Maroc a spionat președintele francez Macron cu malware-ul israelian „Pegasus” – raportează

Guvernul marocan a folosit malware-ul israelian pentru a spiona apelurile telefonice ale președintelui francez Emmanuel Macron, a raportat Le Monde. Peste o duzină de alți politicieni francezi ar fi fost vizați într-un plan negat de Maroc.

La câteva ore după ce procurorii de la Paris au lansat o investigație cu privire la acuzațiile potrivit cărora agențiile de informații din Maroc ar fi folosit malware israelian pentru a pirata telefoanele mai multor jurnaliști francezi, Le Monde a raportat că Macron a fost vizat și de agenții Rabat în 2019, alături de fostul prim-ministru Edouard Philippe și de alți 14 miniștri .

Utilizarea malware-ului „Pegasus”, dezvoltat de firma israeliană NSO, pentru a asculta comunicările telefonice ale politicienilor, jurnaliștilor, activiștilor și personalităților din afaceri a fost dezvăluită de Amnesty International și Forbidden Stories, o organizație de anchetă franceză. Aceste ONG-uri au obținut o listă de 50.000 de numere de telefon, dintre care unele ar fi fost încălcate de malware-ul Pegasus și au distribuit datele cu 17 mass-media. Le Monde a fost unul dintre aceste puncte de vânzare, care a început duminică să publice articole despre încălcările securității.

De asemenea, pe rt.com, procurorii de la Paris deschid ancheta asupra presupusei utilizări de către Maroc a programelor spion Pegasus pentru a-i asculta pe jurnaliștii francezi

„Dacă faptele sunt adevărate, acestea sunt evident foarte grave”, a declarat marți biroul lui Macron pentru Le Monde, promițând că „toată lumina va fi aruncată asupra acestor dezvăluiri”.

Luni, guvernul marocan a negat orice utilizare a spyware-ului israelian, calificând acuzațiile de Le Monde și de alții drept „nefondate și false”.

Marocul „nu a achiziționat niciodată software de computer pentru a se infiltra în dispozitivele de comunicații ”, se arată într-o declarație a guvernului, care a negat că „s-a infiltrat prin intermediul software-ului în telefoanele mai multor personalități publice naționale și internaționale și șefi de organizații internaționale”.

Tot pe rt.com Journos, miniștri, fiul lui Khashoggi și familia unui conducător pe lista celor 50.000 de ținte posibile pentru spyware-ul israelian Pegasus – rapoarte

NSO a minimizat scurgerea și a acuzat mass-media că a traficat cu „presupuneri greșite și teorii necoroborate”. Firma a insistat că a vândut malware-ul doar clienților statului pentru operațiuni antiteroriste și anchete penale și că nu toate cele 50.000 de numere de pe listă au fost vizate. Cercetătorii au acordat acestei explicații o oarecare credință, o sursă spunând The Guardian că cei 45 de clienți ai NSO vizau în medie 112 numere de telefon fiecare.

Macron nu este singura persoană politică la nivel înalt presupusă a fi supravegheată. Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador ar fi fost spionat de administrația predecesorului său, președintele Enrique Peña Nieto. Potrivit rapoartelor mass-media, premierul ungar Viktor Orban a folosit, de asemenea, Pegasus pentru a spiona un adversar politic, la fel ca și premierul indian Narendra Modi .

Îți place povestea asta? Împărtășește-l cu un prieten!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *