Politics Technology

Afganistanul își amintește ambasadorul, diplomații de top din Pakistan, în urma răpirii fiicei trimise și a torturii

Kabul și-a chemat înapoi ambasadorul și înalții diplomați de la ambasada sa din Islamabad, invocând amenințări la adresa securității la câteva zile după ce fiica ambasadorului afgan a fost răpită și torturată de către atacatori necunoscuți.

„Conducerea Republicii Islamice Afganistan rechemat ambasadorul și înalți diplomați ai Afganistanului din Pakistan până când toate amenințările de securitate sunt abordate , inclusiv arestarea și judecarea autorilor de răpire,“ Ministerul afgan de Externe a declarat într – o scurtă declarație duminică.

O delegație afgană va fi trimisă în Pakistan pentru a monitoriza ancheta răpirii, a spus ministerul, fără a preciza ziua în care delegația va ajunge în țara vecină. Orice acțiune ulterioară se va baza pe constatările acestui grup, a adăugat acesta.

Tot pe rt.com jurnalistul Reuters, câștigătorul Premiului Pulitzer, danezul Siddiqui a fost ucis în focul încrucișat între forțele de securitate talibane și afgane

Ministerul de Externe al Pakistanului a numit decizia „nefericită și regretabilă”. De asemenea, a spus că „securitatea ambasadorului, a familiei sale și a personalului ambasadei și consulatelor Afganistanului în Pakistan a fost consolidată în continuare”. Secretarul de externe pakistanez s-a întâlnit cu ambasadorul înainte de plecare și l-a asigurat că Islamabad va coopera pe deplin cu Kabul în acest caz.

Silsila Alikhil, fiica trimisului afgan la Islamabad, Najib Alikhil, a fost răpită vineri în timp ce se întorcea la casa ei din capitala pakistaneză. Se întorcea într-un taxi după ce a vizitat o brutărie, când șoferul a luat un alt bărbat, care apoi a abuzat-o verbal și a agresat-o, a relatat ziarul Pakistanului Dawn.

Agresorii necunoscuți ar fi ținut-o captivă câteva ore și au torturat-o. Apoi a fost găsită cu răni și urme de frânghie pe corp și a fost dusă la spital.

„Răpirea fiicei ambasadorului afgan și tortura ulterioară a rănit psihicul națiunii noastre. Psihicul nostru național a fost torturat ”, a declarat duminică vicepreședintele Afganistanului, Amrullah Salen, într-o postare pe Twitter.

Islamabad a spus că cazul este în curs de anchetă. Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a desemnat ancheta asupra răpirii drept o problemă prioritară și a cerut ca autorii să fie găsiți în 48 de ore, a declarat sâmbătă ministrul pakistanez de interne, șeicul Rasheed Ahmad.

Relațiile dintre cei doi vecini au fost mult timp tensionate. Kabul a acuzat anterior Islamabadul de a oferi paradisuri sigure talibanilor, în timp ce Pakistanul a acuzat Afganistanul că adăpostește alte grupuri militante care au lansat atacuri pe teritoriul pakistanez.

Islamabad a fost lăudat pentru că a ajutat la aducerea militanților talibani la masa negocierilor din Qatar anul trecut, când au început discuțiile de pace afgane. Totuși, aceste negocieri nu au dat niciun rezultat substanțial până acum. Talibanii și-au intensificat masiv ofensiva în Afganistan și au capturat zone semnificative de teritoriu din nordul țării, pe fondul retragerii SUA care este programată să fie terminată până la 11 septembrie.

De asemenea, pe rt.com, talibanii revendică trecerea cheie a frontierei afgane cu Pakistanul, în timp ce grupul insurgenților plasează noi teritorii

Crezi că prietenii tăi ar fi interesați? Împărtășește această poveste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *