Life Lifestyle National Podcasturi Politics Technology

Opinii: Ce se va întâmpla în noul Guvern și Parlament?

În cadrul emisiunii „Logica Puterii”, fostul judecător la CEDO, avocatul și juristul Stanislav Pavlovschi a vorbit despre persoanele care ar putea să ocupe funcții cheie în stat după validarea alegerilor parlamentare anticipate.

El consideră că, cel mai probabil, în funcția de premier va ajunge Natalia Gavrilița, care a fost propusă anterior de președintele Maia Sanda pentru șefia Guvernului, dar nu a primit votul de încredere în Parlamentul de legislatura a X-a. O altă candidatură ar fi președintele PAS, Igor Grosu.

„Fie Igor Grosu, fie Natalia Gavrilița vor fi în fruntea deputaților din Parlament. Tot cineva dintre ei va sta în fruntea miniștrilor. Sunt ferm convins că alegerea va fi făcută anume între aceste două persoane”, a declarat Stanislav Pavlovschi.

De asemenea, fostul judecător la CEDO a menționat că în lista Cabinetului de Miniștri se vor regăsi oameni care au fost propuși anterior atât în echipa Nataliei Gravrilița, cât și cei din echipa lui Igor Grosu. Bunăoară, Stanislav Pavlovschi consideră că funcția de ministru al justiției va fi ocupată de Sergiu Litvinenco.

© Sputnik / Mihai Caraus
Iurie Ciocan

Expertul Iurie Ciocan nu exclude faptul că viitoarea guvernare ar putea revizui actuala structură a Executivului, iar o prevedere din legea cu privire la Guvern îi oferă premierului desemnat dreptul de a solicita modificarea listei ministerelor. Potrivit lui, odată cu aprobarea noii legi cu privire la Guvern, în 2018, premierul desemnat are și competența să-și formeze singur propria structură ministerială, în așa mod candidatul își poate seta prioritățile.

„Orice premier care va fi nominalizat are acest drept legal să-și formeze propria structură a Guvernului. Nu excludem că se va face o analiză a actualei structuri, ori va fi acceptată această organigramă cu cele nouă ministere ori va fi alta, dar este clar că structura Guvernului trebuie să reprezinte prioritățile premierului în realizarea programului de guvernare”, a precizat Iurie Ciocan.

Conform legislației, în cazul în care va fi modificată structura Executivului ea urmează să fie acceptată de Parlament în cadrul procedurii de investire a Guvernului.

Noul Guvern va fi învestit după ce vor fi validate alegerile de către Curtea Constituțională și vor fi alese organele de conducere a Parlamentului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *